de ogen geopend…/ Museumtijdschrift 2018 no.1/ 21-1-2018 Neo Rauch/ 8 maart ( gratis) online lezing Her Story of Art-ook 10-5

Gerelateerde afbeelding

Prachtig, ik kan niets anders zeggen en dan heb ik het over een video-college dat ik net gevolgd heb van Karin Haanappel. Vandaag had ik les 3 over Kunstenaarsparen, dwz man-vrouw,vader-dochter enz en de kunstbestuiving tussen mensen.

( 14-1-2018Gerelateerde afbeelding Erg benieuwd ben ik naar dit Duitse paar sinds 1985. Rosa Loy nu in het Drents Museum,waar zijn speech bij de opening is te lezen en hij Neo Rauch met een grote tentoonstelling in de Fundatie. http://www.museumdefundatie.nl vanaf 20-1)

Op de foto zijn Niki de Saint-Phalle en Jean Tinguely te zien, een gehuwd kunstenaarspaar dat volgens de kunsthistorica elkaar in de waarde gelaten heeft. Mooi.Ze maakten bijvoorbeeld de Stravinsky-fontein in Parijs.Afbeeldingsresultaat voor stravinskyfontein parijsMaar het college ging ook over Monet en zijn schoon/stiefdochter Blanche, die hem hielp met de waterlelies toen hij last had van staar en Picasso en Dora Maar, waar ze overigens een aparte serie over gaat geven. Over Picasso en zijn 7 muzes. Wat ik van Dora niet wist is dat ze 3 jaar in een psychiatrische inrichting heeft gezeten, maar wel 90 werd.

De ogen gingen mij open bij les 2 , gisteren over Waar zijn de vrouwen?

Een college van 1,5 uur waarbij zeer veel vrouwen langs kwamen waar ik nog nooit van gehoord had. In les 1 wordt uitgelegd hoe volgens de tijdgeest die hele kunstgeschiedenis een HIStory of art is geworden.Charley Toorop werd  ook genoemd en ik heb vanmorgen meteen weer een boek van haar geleend. (Wisten jullie dat het KMM wel 90 werken van haar heeft, waarvan maar een paar te zien zijn, vroeg Haanappel)

Enfin; het gaat om 5 gratis videocolleges van Karin Haanappel die als doel heeft een kunstgeschiedenis te schrijven met zowel mannen als vrouwen en westerse als niet-westerse kunst.

http://www.karinhaanappel.nl

Mijn Taalgroepen zijn alweer begonnen en volgende week ga ik solliciteren op nog  een andere vrijwilligersbaan. Spannend.

Leonora Carrington, zelfportret 1937 (Een ontdekking voor mij.Beroemd in Mexico. Binnenkort verschijnt een vertaald boek over haar)

Gerelateerde afbeelding

14-1-2018 Op dit moment werk ik de colleges uit zodat ik een mooi boekje heb van pakweg 20 bladzijdes; met afbeeldingen.

Overigens gaat les 4 over Max Ernst und die Liebe (7 muzes; bijna allen uit de kunst.) en les 5 over de bijzondere autodidact Suzanna Valadon, ( als model maakte ze zelf tekeningen, die door Degas erkend werden) die in 1908 dit schilderij maakte.

Gerelateerde afbeelding

—————————————————————————————————–17-1-2018

Afbeeldingsresultaat voor museumtijdschrift no 1 2018


21-1-2018

Om 11.30 uur ben ik al naar de Fundatie geweest. Intrigerend werk.

Uit 2017 Bloedsbroeders ( eigen foto)

Rauch


6-3-2018

Ik heb me net aangemeld voor een gratis lezing van Karin Haanappel  op 8 maart,

maar begin vanmorgen aan een serie van 5 colleges Moderne Kunst ( U3l)

30-3-2018

Nav de colleges van Sophie van Steenderen, heb ik een autobiografie  besteld van een kunstenares , waar ik me op verheug, maar Zwolle blijft ook een culinaire stad. Lekker uit eten  in een lang weekend.

Gerelateerde afbeelding

——————————————————————————–4-4-2018

Erg boeiend.

Mijn laatste blog gaat over dit boek maar wordt niet geplaatst. Rara, hoe kan dat?

Afbeeldingsresultaat

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s