Voor Sara ( 2)

20171110_082345_resized[4179] keramiekAls je wat meer tijd hebt is het leuk om een creatieve cursus te doen.Keramiek bijvoorbeeld maar ik wil ook nog: glas-in-lood, speksteen , vilt enz.

Op de foto hierboven is mijn eerste keramiek werkstuk te zien. Ribbeltjes klei , drogen, bakken glazuren, drogen, bakken  en voila. Het is een verrassing hoe de kleur wordt. Voorzichtig meenemen in een handdoek en een foto op de keukentafel.

Sara noem ik haar zoals de Iraanse vluchtelinge ( zie widget)die na 7 jaar asielzoekerscentrum een generaal pardon kreeg. Via Windesheim meelooplessen volgde om te kijken of ze het niveau aankon en daar kwam ik haar tegen. Grote indruk maakte haar vluchtverhaal dat we samen ( ik hertaalde) hebben opgeschreven.Ik heb regelmatig over haar geblogd en kwam haar steeds weer tegen. Bij lessen , in het werkveld en inmiddels heeft ze haar HBO-diploma, een goede baan en een tweede kind.

In de ene Taalgroep zat Sohrab uit een Afrikaans land. Sinds een jaar heb ik hem niet meer gezien en hij is opgenomen in Veldzicht , Balkbrug, nu een centrum voor transculturele psychiatrie.Hij vertelde wel eens over zijn nachtmerries en angsten.Van de in Zwolle woonachtige Rodaan Al Galidie  ( 9 jaar azc!, Europese prijs 2011) verschijnt 17-11-2017 een nieuwe verhalenbundel, die ik zeker ga lezen.Zeer lezenswaard vind ik zijn: Hoe ik talent voor het leven kreeg.

Rodaan Al Galidi – Amnesty.nl‎

Interview in de Boekenkrant.( december 2017)

Maar natuurlijk is niet alles wat met migratie te maken heeft een nachtmerrie.

In de groep hoogopgeleide vrouwen leer ik veel van een Russin een vrouw van Jamaica en sinds kort een vrouw ( 38) uit Ecuador. Ze lijkt een beetje op Hiawatha en ik vroeg haar of ze van Indianen afstamt.”Indianen komen uit India’, zei ze”, wij hebben het over “indihenas”( inheemse bevolking) . Haar ouders spraken nog Quechua en zelf was ze lerares Spaans. Ze horen bij de Zuleta.

Deze vrouwen zijn voor een man naar Nederland gekomen, maar je kunt ook migreren voor een carriere.

Zaterdag las ik een interview met de Russische balletdanseres Anna Tsygankova, die vandaag een Prijs van Verdienste krijgt.Met veel liefde vertelt ze over haar muzikale opvoeding en haar geboortestreek Siberie.

Met een beetje fantasie zie je in mijn sarabeeld een danseres ( let op het voetje).Deze foto van de prima ballerina is van Erwin Olav.—————————————————————————————————————

29-11-2017

Ik was snel met reserveren en vandaag begin ik. Ik verheug me erop.

Maar volgens mij heeft  Charlotte Mutsaers een indringende prestatie geleverd met:

13-12-2017 En een aangename leeservaring.Afbeeldingsresultaat voor thomas verbogt hoe alles moest beginnen

 Afbeeldingsresultaat voor de heilige rita wieringa De heilige Rita : roman
Wieringa, TommyBerichtdatum: 29-11-2017(10000039577911)
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s