verleden, heden,toekomst/beelden in zwolle 20/ 2018 Landelijke proef in Zwolle/20-3 Stadkamer : beste bibliotheek.

2FiguurDodeigne Een  wonderlijk beeld vind ik dit; in hartje Zwolle. Het is vanEugene Dodeigne ( 1923) , die als 13-jarige al als steenhouwer werkte in het atelier van zijn vader. Hij studeerde later in Parijs. Het staat op het Broerenkerkplein en als ik er langs loop vraag ik me altijd af wat het oproept.

Er achter is een stukje te zien van de oude Librije ( bibliotheek), waarin het gerenommeerde restaurant gevestigd is,  dat echter de volgende maand naar een andere locatie gaat. Ik ben heel erg benieuwd welke bestemming dit prachtige pand krijgt.

Terwijl collega’s hier op W af en aan rennen; naar lessen en trainingen; sommigen zijn een burn-out nabij, lijkt het ( Intermediair heeft een artikel over burn-out,las ik net) zit ik hier aardig relaxed dit blog te typen. Over een paar maanden houdt het werken op, maar behalve het zingen schrijven en studeren wil ik ook graag ’s morgens op mijn fiets  stappen  ( ik ben geen sportschooltype) om ergens iets te doen met en tussen mensen. In het verlengde van mijn werk met anderstaligen ligt het werk met laaggeletterden.Er schijnen in Nederland 1.3 miljoen laaggeletterden te zijn, die allerhande problemen ondervinden en zelfs 43% is werkeloos.

( via de site http://www.lezenenschrijven.nl zijn onderzoeken te vinden naar het hoe en waarom)

Vorige week gaf ik me op als taalvrijwilliger en deze week begin ik al met een training van 4 dagdelen. Wellicht is het zelfs zo interessant dat ik er nog over kan bloggen. In de toekomst.

De training vindt plaats in de bibliotheek, gevestigd in een prachtig pand. Echter; ze moet er uit. De commercie in de vorm van een grote kledingwinkel krijgt voorrang  ( er zijn al zoveel van die winkels)  Voor de bibliotheek is een andere locatie gevonden .

9FiguurDodeigneblog 997

www.beeldeninzwolle.nl


1-2-2017

Vandaag wat focus op de regio.

Ik krijg steeds meer bewondering voor jonge mensen die flexibel moeten zijn in deze tijd.

Zo ook voor jonge ondernemers die een bedrijf beginnen.De Librije wordt gehuurd door een man van 29 die er een kledingwinkel ( nog één?) annex brasserie begint. Daar is lef voor nodig.

In het oude Celecomplex wordt binnenkort een Herman Broodmuseum geopend met workshops, films en dergelijke. Een trekpleister voor de stad.Afbeeldingsresultaat voor herman brood vliegtuig

Maar ik hoor steeds meer enthousiaste verhalen over een andere grote “onderneming”‘.

De nieuwe Stadkamer  , voorheen bibliotheek,  http://www.stadkamer.nl die ook in april opent. Op de site is de visie te lezen; veel educatie, amateurkunst , maar ook de Stichting Lezen en Schrijven is er gevestigd, waar ik voor werk. Op hun site is te lezen over de verkiezingskrant die ze hebben ontwikkeld voor het grote aantal  laaggeletterden.

Maar het  is zeker ook  een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

stadkamer-zwolle

21-3

De voorste man zet lekkere koffie.

Stadkamer is Beste Bibliotheek van Nederland

 


31-12-2017

© Taalnetwerk Midden-Brabant

Laaggeletterde dankzij schulden eerder in vizier

Stichting Lezen en Schrijven van prinses Laurentien heeft Zwolle uitgekozen voor een landelijke proef om laaggeletterden te helpen. De bedrijven Wehkamp, Zilveren Kruis en deltaWonen gaan op zoek naar klanten die moeite hebben met lezen en schrijven en daardoor in betalingsproblemen komen.

Marco van den Berg 28-12-17, 04:00

De landelijke pilot gaat onder de naam Voor ’t zelfde geld uit de schuld in eerste instantie 150 mensen proberen te helpen. In totaal zijn zo’n 2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd. Volgens Stichting Lezen en Schrijven hebben mensen die moeite hebben met lezen en schrijven een grotere kans op betalingsachterstanden. Ze kunnen rekeningen en aanmaningen niet doorgronden. De problemen worden groter doordat loketten in rap tempo verdwijnen en de meeste informatie digitaal wordt verstuurd..

Taboe

Omdat er een taboe op rust, geeft niet iedereen openlijk toe moeite te hebben met lezen en schrijven. Om laaggeletterden op te sporen, worden medewerkers van klantcontactcentra van webwinkel Weh-kamp, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en woningcorporatie deltaWonen getraind om signalen op te vangen: wie kan z’n brieven waarschijnlijk niet of slecht lezen?


22-1-2018

Stadkamer genomineerd: beste bibliotheek van Nederland.

Al gestemd?

http://www.stadkamer.nl

———————–21-3-2018

Beste Bibliotheek van Nederland

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op verleden, heden,toekomst/beelden in zwolle 20/ 2018 Landelijke proef in Zwolle/20-3 Stadkamer : beste bibliotheek.

  1. Wllm Kalb zegt:

    Beetje eng beeld … Succes bij je werk voor de laaggeletterden. Mooi werk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s