sterk en kwetsbaar/ anne zernike/ lotta blokker/ 8-10-2015 het Wolfsuur

images lotta blokker

Als ik tijd heb wil ik deze week even naar de Fundatie, waar de beelden van Lotta Blokker ( 1980)  sinds kort te zien zijn. Beelden die de mens laat zien zoals hij is; kwetsbaar en sterk.

( http://www.museumdefundatie.nl)

De start van het schooljaar , AKA1, was hectisch. Ik floot wedstrijdjes op de sportdag, begeleidde een speurtocht door de binnenstad en dan de nieuwe locatie. Welke lokalen hebben we eigenlijk? Waar kan ik copieren en waar vind ik koffie?

Al ruim tien jaar ben ik betrokken bij het werken met anderstaligen. Op W , ook in een beleidsgroep, maar het zijn altijd de persoonlijke verhalen van studenten die indruk maken.

Gisteren nog bij een les Burgerschapskunde over democratie versus dictatuur. De anderstaligen vertelden over Afghanistan, Somalie en Iran. Erg boeiend vind ik het dat ik het komende half jaar een onderzoek ga begeleiden van een 4e jaars studente van W, die bij ons stage liep.Naar 4 lichtingen anderstaligen. Hoe is het met hen gegaan? Hebben ze werk gevonden?Zijn ze verder gaan studeren?

strenge godsdienst:

Eén van de meest interessante boeken die ik aan het lezen ben is de dissertatie van Froukje Pitstra; in de vorm van een biografie van Anne Zernike, ( zus van Nobelprijswinnaar). De eerste vrouwelijke predikant in ons land.

Het lijkt mij dat we in de wereld toe zijn aan mensen die niet geindoctrineerd zijn met strenge dogma’s en godsdienstwaanzin, aan mensen die zelf na kunnen denken en dat is precies waar Anne Zernike voor staat.

De titel van de biografie , Ontelbare Enkelvouden, verwijst naar de mens als uniek individu; die  geworsteld heeft met theologische opvattingen, die bezig was met de vrouwenbeweging, arbeidersbeweging, veel omging met kunstenaars, dichters.Wat een rijkdom is te vinden in deze biografie, die een vrouw laat zien die sterk was, maar ook kwetsbaar. Zoals iedereen.

“Anne Zernike bewoog zich over alle “verzuilde” verbanden  heen in verschillende politieke en maatschappelijke stromingen”

Enfin: deze week weer zingen met het koor.

Op Monumentendag treden we op in de Synagoge.
fe51b199f33bb35c8ee4e0adfbcbc530_3

Lotta_MS-36-19

blog 991

—————————————————————————————————–

Vanavond in Het Uur van de Wolf:

Het Wolfsuur

Frans Weisz maakte een documentaire over Lotta Blokker; over het uur waarin de nacht overgaat in de dag NPO 2, 23.00 uur.

Beelden van Blokker zijn  ook nog te zien in Berlijn.

http://www.kaethe-kollwitz.de

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op sterk en kwetsbaar/ anne zernike/ lotta blokker/ 8-10-2015 het Wolfsuur

 1. Laila zegt:

  Inmiddels ben ik er geweest.

 2. Laila zegt:

  NIEUWS:

  Windesheim organiseert het Festival van de Kwetsbaarheid, een initiatief van André Mulder, lector Theologie en Levensbeschouwing. Het festival vindt plaats op zaterdag 13 december.

  Lever je bijdrage. Reageer voor 10 juni!
  We roepen je op om mee te denken en invulling aan het programma te geven. We zoeken creatieve, enthousiaste, gepassioneerde en gedreven docenten, medewerkers, onderzoekers en studenten die iets willen en kunnen bijdragen aan het festival op zaterdag 13 december. Mensen die door dit thema geraakt worden en mee willen denken en dit festival willen helpen vormgeven. Het kan een dag zijn waarop je je opleiding, lectoraat of kenniskring voor het voetlicht kunt brengen.
  Deel je creatieve ideeën via het aanmeldformulier. Mail het formulier uiterlijk 10 juni naar Esther Welbergen, e.welbergen@windesheim.nl

  Thema’s
  Vanuit zes verschillende werkvelden en subthema’s willen we de waarde van kwetsbaarheid op de kaart zetten:
  • Kwetsbare stad (leefomgeving, veiligheid)
  • Kwetsbaar bedrijf (familie, economische crisis)
  • Kwetsbare professional (professionele relaties, social work, publieke taak, onderwijs)
  • Kwetsbare mens (oud, jong, verslaving, zorg)
  • Kwetsbare God (almacht versus kwetsbaar, secularisatie, nieuwe spiritualiteit)
  • Kwetsbare wereld (duurzaamheid, milieu, techniek, water, grond)

  Waarom dit festival?
  We willen kwetsbaarheid op de kaart zetten en laten zien wat het betekent vanuit de verschillende werkvelden: zorg en welzijn, techniek, management, bewegen en sport, levensbeschouwing en educatie. Welke rol speelt kwetsbaarheid binnen het werken en functioneren van de professional en cliënten en gebruikers? Het thema sluit ook aan op de programma’s ‘Waarde(n)volle Professional’ en ‘Werken met Diepgang’ binnen Windesheim.
  Het festival is bedoeld voor
  • Geïnteresseerde burgers
  • Klanten en relaties van instellingen en organisaties van de verschillende domeinen van Windesheim
  • Medewerkers binnen die instellingen en organisaties (landelijk) met wie Windesheim een relatie of netwerk wil onderhouden
  • Medewerkers en studenten van Windesheim en hun familie en vrienden
  Programma: beleven, bewegen en beschouwen
  Het programma bestaat uit drie centrale onderdelen in en rond de hoofdlocatie: de Grote of St. Michaëlskerk in de binnenstad. Een onderdeel tijdens de start, een tijdens de lunch en een ter afsluiting. Daarnaast kun je op verschillende plekken in de binnenstad kiezen uit een variëteit aan activiteiten, zoals films, kunst, muziek, theater en lezingen, workshops, inspirerende praktijkvoorbeelden en een alternatieve kerstmarkt. De programmaonderdelen zijn verdeeld in drie activiteiten: beleven, bewegen en beschouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s