als een duveltje uit een doosje/mensenrechten Nederland 15 maart?/ 8 maart Vrouwenrechten internationaal?

Kerststal_retablo_dichtGisteren was ik op een kerstmarkt op één van de mooiste plekken hier. De  Agnietenberg; een kleine heuvel met bos,waar ooit het  klooster stond waar Th a Kempis verbleef. Aan de Vecht. Ik blogde er vaker over. Bij het restaurant waar we ,” tussen de feestdagen”, weer een tafel reserveren. ( 5 maart 2017; de plek bestaat 300 jaar.)

Ik kocht er dit kleine met de handbeschilderde houten doosje uit Peru . De deurtjes kun je openklappen en dan word je verrast.

Een onaangename verrassing vond ik echter wat ik vanmorgen las. De kranteman had per abuis het ND in de bus gedaan en daarin las ik een artikel over Mensenrechten in Nederland.Overigens heeft ook de VK een artikel over Mensenrechten.

Nederland heeft de afgelopen jaren niets gedaan met de kritiek van de VN dat scholen te weinig aandacht besteden aan mensenrechten,staat er boven.

“Ik heb de ministers er diverse keren aan herinnerd maar er is niets gebeurd”, zegt Barbara Oomen. In haar boek dat morgen verschijnt laat ze zich kritisch uit; deze politocologe/juriste/hoogleraar sociologie van de mensenrechten.

Op welke gebieden kunnen de mensenrechten in Nederland beter?”Vreemdelingendetentie, het bestaan van zwarte en witte scholen, vrouwenhandel. Er is ook internationale kritiek op dat in de psychiatrische instellngen zo veel mensen in isoleercellen worden gezet,omdat dat een  schending van de  lichamelijke integriteit is.”

Wij willen niet in de spiegel kijken die de VN ons voorhoudt?

“Sterker nog: we zijn stomverbaasd dat er iemand met die spiegel aan komt zetten; terwijl we zelf de hele wereld een spiegel voorhouden als het om mensenrechten gaat.”

Aan het slot van het artikel geeft Barbara aan dat ministers Verhagen en Plasterk hadden beloofd werk te maken van mensenrechteneducatie, maar dat er tot nu toe niets mee gedaan is.

Het wordt steeds weer herhaald, Nederland, één van de rijkste landen en de gelukkigte, maar zelfgenoegzaamheid kan mensen blind maken.

In ieder geval ben ik geschrokken van de gegevens die Barbara Oomen naar voren haalt. Ze komen als een `duveltje uit een doosje`.

( Barbara Oomen Rights for Others,The Slow Home-Coming of Human Rights in the Netherlands,Cambridge University Press,2013)

kerststal_retablo_dichtbij

Hij heeft een ereplaatsje op de piano.

Dit doosje uit Peru.


5-3-2017

Op dit moment lees ik een boek van Oksana Tsjelisjeva; journaliste in ballingschap ( Finland), vriendin van de vermoorde journaliste Anna Politkovskaja.Winnares Oxfam Novib/PEN Award 2014.

Hoe staat het met 8 maart Vrouwenrechten?

Dag van de vrouw (8 maart) – Amnesty

 

En 15 maart.Welke partij houdt zich het meest bezig met Mensenrechten in de brede zin van het woord?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s