diamonds in the sky/what makes us human?

dimond256Een vriend kwam over uit Amerika en had een boek bij zich met abstracte tekeningen uit de 17 e eeuw uit India. Tekeningen met honderden verschillende patronen die in India gekopieerd worden door tantrische families. Het maken ervan heeft een meditatief element in zich door de precisie van het werk.

Kunstenaar Saskia Janssen is aan het woord die drie maanden kunstenaar in residence was in Het vijfde Seizoen ( www.vijfde-seizoen.nl)

“Bovenstaande tekening, die het populairst was bij de patienten symboliseert, een kosmos met sterren. De vorm van de tekening komt van Shiva Lingam, een hindoeistisch voorwerp dat staat voor schepping. Het bestaat uit de lingam, het mannelijke,en de yoni, het vrouwelijke. Diamonds in the sky.

De Groene Amsterdammer heeft het over de 10 revoluties in de geesteswetenschappen en raadpleegde daarvoor 103 letterkundigen,historici,filosofen,taalkundigen,archeologen en theologen.

Vrouwen zijn de blinde vlek van historici”, is een uitspraak van hoogleraar Manon van der Heyden, die onderzoek doet naar Misdadige vrouwen. Eén van de 10 revoluties is de mondiale blik en voor haar onderzoek duikt ze in de archieven van Amsterdam, Rotterdam,Zwolle, Frankfurt, Bologna enz. Spannend. Hoewel de statistieken nu laten zien dat vrouwen maar 10% in beeld zijn in de misdaad was dat vroeger( 1600-1800) veel hoger.www.groene.nl

 

Volgens José van Dijck is de vraag: What makes us human?, een centrale vraag, waarop Maarten Prak zegt:

“Want om alle innovaies te laten landen,moet je nadenken over de maatschappelijke context waarin ze terechtkomen en dat is bij uitstek iets waar de sociale en de geesteswetenschappen over gaan.”

De stap van meditatief schilderen naar mondiale wetenschap vind ik niet zo groot. Ook als wetenschapper heb je die meditatieve momenten nodig.

Maar dat geldt ook voor schrijvers die met langdurige projecten bezig zijn. Geboeid was ik het afgelopen weekend door Paul Scheffer ( Buitenhof en VK), die een boek schreef over zijn joodse,Duitse grootvader; de filosoof Herman Wolf waar hij veel raakvlakken mee heeft. Een generatie die zo door de dreiging van Hitler  en companen beinvloed werd.

Alles doet mee aan de werkelijkheid“, heet het.

Scheffer zegt:

“De generatie van mijn grootvader, uit het lood geslagen door alle veranderingen rond 1900 en door de WO 1, was rusteloos en voortdurend op zoek. Ze stond daardoor veel opener voor teksten uit het boeddhisme of de Chinese filosofie, dan wij ooit hebben kunnen opbrengen. Voor mij was het een eyeopener te zien hoe avontuurlijk en kosmopolitisch die generatie was en hoe die van de jaren zestig met al zijn zelfbewustzijn en dadendrang daarbij verbleekt.”

En dat is nog maar honderd jaar geleden.

Saskia+Janssen,+Diamonds+in+the+Sky+07,+in+Het+Vijfse+Seizoen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op diamonds in the sky/what makes us human?

  1. Laila zegt:

    Wat een actie van Terre des Hommes!

  2. svara zegt:

    Kun je iets zeggen Laila over die onderste foto?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s