10 jaar filosofisch café/ Hans Achterhuis over Hannah Ahrendt/ oktober 2016 Komt de wijsheid uit het Oosten ?/ 16-1-2017 Wie zorgt voor wie?/ 21-2-2017 Staat de democratie in Amerika op het spel?/ 10-4-2017 RUST/ 18-9 Spinoza/ 20-11 Voltooid Leven?/ 19-2-2018 Waar geen wil is, is een weg.

toplogolinks-10jaar Nog één blogje voor de vakantie,hoewel ik er wel tig zou kunnen schrijven. Soms bruis je van de ideeen. Het filosofisch café Zwolle ,opgericht door oa een collega, ( en nog steeds betrokken bij dit geweldige vrijwilligerswerk) heb ik altijd ‘gevolgd’ maar ik ben er nooit geweest, omdat ik op maandag altijd avondlessen had.

Aanstaande maandag wordt het 10-jarig bestaan gevierd en ik denk dat ik maar eens ga kijken in het café. In de pauze wordt een boekje uitgereikt mbt het 10-jarig bestaan en als gast is aanwezig Edgar Karssing, die het zal hebben over: Ethiek en integriteit in het bedrijfsleven.

In de VK staat een stuk over De Ideale man, een toneelstuk van Oscar Wilde bewerkt door Jelinek, die in een kopje cynisch aangeeft dat niemand de macht controleert; dat “ze overal mee weg komen.”(begrijpelijk vanuit haar referentiekader)

Karssing is filosoof en econoom en geeft trainingen aan managers, toezichthouders, bankiers en dergelijke en ik ben benieuwd wat hij te zeggen heeft. Ik wil de sfeer wel eens proeven in het filosofisch café dat leesgroepen organiseert en een verbinding aangaat met film, muziek en beeldende kunst en veel interessante sprekers ontvangen heeft.Bovendien wordt er getraind in het Socratisch Gesprek.( de gouden man in het logo) ( zie terugblik)De “legendarische”Lolle Nauta was er nog in 2003.Maar ook Hans Achterhuis, Coen Simon…( 7-4-17 Nacht van de filosofie RUG-

 

Mijn zoon ( 26) die het Studium Generale in Groningen gewend is gaat mee. Komen er ook jonge mensen, zoals in Groningen waar het bruist bij dit soort evenementen? Enfin: in het fraaie plaatje staan allemaal mannelijke filosofen,maar Joke Hermsen ( binnenkort weer in Waanders) van  oa Belle van Zuylen en Stil de Tijd is hier een graag geziene gast. naamloos joke belle

www.filosofischcafezwolle.nl


30-12-2016

Inmiddels kennen veel mensen haar van Stil de Tijd en Kairos.

Voor de maand van de filosofie , april 2017 schrijft ze een essay.

http://www.jokehermsen.nl

——————————————————————————————-

19-10-2015

Vanavond te gast:

Prof. Jan Bransen ( Radboud) over het gezond verstand.

“Laat je niets wijsmaken.”

——————————————————–

29-12-2015

http://www.hansachterhuis.nl

——————————————-

4-1-2016.

Een leesgroep over Hannah Ahrendt start. Het toegankelijke boek van Dirk de Schutte en Remi Peeters wordt daarbij gebruikt.Staat op mijn verlanglijst.Zo goed ken ik Ahrendt niet.

9789086871452

Onder andere op Hogeschool Windesheim is vast veel belangstelling voor deze aktiviteit.


2-9-2016

Een nieuw programma en nieuw bestuurslid; docent filosofie/ ethiek/supervisor enz. van Windesheim.( 1e gast)

Aha; meer jonge mensen dus!


18-10-2016

Victor van Bijlert ( hoogleraar VU) met zijn boek:

Bewustzijn boven taal en dualiteit.


16-1-2017 Jan Key in de Schepenzaal.

BOEK. Levinas in de praktijk;een handleiding voor het best mogelijk helpen, privé en in de zorg.


21-2-2017

Koen Petersen met Staat de democratie in Amerika op het spel?


10-4-2017

maandag 10 april: In het kader van de maand van de filosofie met als thema Stilte: Jan Flameling,Waarom is rust nastrevenswaardig?
Zo luidt één van de vragen die in de ‘Maand van de Filosofie’ besproken zal worden. In deze lezing maakt u kennis met de antwoorden van de Chinese wijze Laozi (‘dan doe je wat de weg vraagt’), de middeleeuwse mysticus Meister Eckhart (‘dan sta je vanuit naastenliefde in het leven’) en de denker uit het Zwarte Woud Martin Heidegger (‘dan besef je dat je in betrekkingen bent’). .Klik hier voor PDF versie


20-11-2017 In de Stadkamer:

Voltooid Leven?

Met Babs van den Bergh

Afbeeldingsresultaat voor babs van de bergh wat kanmij gebeuren ?——————————————————

19-2-2018

Waar geen wil is is een weg.

Met de kleurrijke Henk Oosterling.

maandag 19 februari, Henk Oosterling, Japanse filosofie, Waar geen wil is, is een weg.
Henk Oosterling heeft een aantal jaren in Japan geleefd en gewerkt, is zelfs Kendo-kampioen van Nederland geweest. Hij heeft zijn filosofische ontwikkeling vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw gedaan in wisselwerking en discussie met filosofen in Japan. Hij ontdekte evenzeer overeenkomsten. Dat leidde tot een fascinerende interculturele verkenning. Voor meer info klik hier.

In de STADKAMER

Stadkamer Zwolle

 


Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op 10 jaar filosofisch café/ Hans Achterhuis over Hannah Ahrendt/ oktober 2016 Komt de wijsheid uit het Oosten ?/ 16-1-2017 Wie zorgt voor wie?/ 21-2-2017 Staat de democratie in Amerika op het spel?/ 10-4-2017 RUST/ 18-9 Spinoza/ 20-11 Voltooid Leven?/ 19-2-2018 Waar geen wil is, is een weg.

  1. Fenny zegt:

    Fijne herfstvakantie!

  2. Laila zegt:

    Gefeliciteerd PEC-Zwolle; sprankelend en
    het OOG of De Wolk op De Fundatie.; Dutch Design Award.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s