het verraad van de politiek…

Gisteren hadden we met een groep broodjes gemaakt op de eerste dag van de AKA-leerlingen, maar meer dan de helft bleef staan.

“Ik ben zo zenuwachtig want ik ben twee jaar niet naar school geweest”,  hoorde je zeggen. In de pauzes verschuilden velen zich achter schermpjes.

( Zelf had ik ook een klein beetje last van zenuwen toen ik ‘s avonds op pad ging om mijn eerste tentamen te doen; een inleiding in de cultuurwetenschappen. 1000 bladzijdes geschiedenis ( 500 jaar) op alle gebieden die met cultuur te maken hebben; handel, politiek, religie, rederijkers, schilderkunst en ook filosofie enz. Het was een open-boektentamen dus dat viel mee.Erg boeiend)

Vanmorgen bij het lezen van de VK heb ik eindelijk weer eens het gevoel dat die onnozele komkommertijd afgelopen is.

Marcel van Dam heeft zijn 1000’ste column in 22 jaar en hij trekt fel van leer tegen de huidige politieke situatie in Nederland. Wereldwijd ziet hij drie trends: individualisering,globalisering en informatisering.

Er is ook nog een groot interview van  Martin Sommer met hem.

In zijn column legt hij in 10 punten uit waarom we steeds meer afglijden van het Scandinavische sociale model.

Bijvoorbeeld no.7 liberalisering en privatisering leidden tot een verregaande commercialisering van de samenleving. Aanbodsturing is vervangen door vraagsturing,ook in de politiek en de journalistiek. Alle politieke partijen werden min of meer besmet met het virus van het populisme.Journalistieke waarden als scheiding van commercie en redactie,hoor-en wederhoor en respect vor de persoonlijke levenssfeer kwamen bij de meeste media op een glijbaan terecht.Entertainment werd “selling point”. De tv werd meer en meer een uitstalkast voor gekte,leedvermaak en smakeloosheid. Brit,Barbie,Geer en Goor,ze gaan ervoor.

Vervlakking; je ziet het steeds meer en Marcel van Dam geeft aan het slot van zijn column aan dat hij door blijft gaan met de bestrijding van het “waanidee”dat in de moderne wereld een goed uitgeruste verzorgingsstaat niet houdbaar is.”Zolang de krant het mij gunt.”

Zeer aan te bevelen; de column en het interview.naamloos marcel van dam

foto: Marcel van Dam bij zijn zelf aangelegde tuin/landgoed.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op het verraad van de politiek…

  1. Ik ga het artikel nog even lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s