de eerste merel ( 2)/ 13 maart 2015/ 28 januari 2018

merelHij was er weer vanmorgen: de eerste merel.Twee jaar geleden hoorde ik hem op 16 maart.

Het voorjaar komt er onmiskenbaar aan; pantha rei.

Er gaat van alles gebeuren deze maand. Vrouwendag, boekenweek, week van de psychiatrie,maar het interview met Jules Schelvis in de VK en het bericht van de ontdekkingen van het Holocaust Memorial Museum in Washington; dat er niet 7000 maar 42.500 kampen en getto’s verspreid over Europa waren opgezet, zijn zeer schokkend.Met Aleyd Truyens die waarschuwt voor sociale media ben ik het geheel eens.Vanmiddag in het volwassenenonderwijs heb ik er geen last van. Het zijn mensen die anderhalf uur geconcentreerd met de les bezig zijn. Maar bij de jongeren…Onlangs had ik een intake ivm de februariinstroom met iemand met zo’n mobieltje in de hand. “Ben je verslaafd”, vroeg ik vrij direct.

“Ja”, zei ze.Verslaving verschraalt je leven en dat willen we toch niet?

Aanstaande vrijdag is er een interessante bijeenkomst op Windesheim.Jeroen Lutters wordt “geinstalleerd “als Lector Kunst en Educatie.Hij is gepromoveerd op “In de schaduw van de Kunst.”waarin hij een methode ontwikkelt; Arts Based Learning, waarin het creatieve denken versterkt wordt. Mieke Bal, zijn promoter stelde:”Kunst is een vorm van geesteswetenschappen,een vorm van denken die van groot belang is in het onderwijs.”Erwin Olaf zal er ook zijn vrijdag.Een erg mooi essay van Jeroen Lutters is te vinden op het internet Over de Engel vom Stern ( 1939) van Paul Klee en dat is dan weer een groot voordeel van internet; je kunt van alles opzoeken. Ik heb al een mapje met artikelen hierover aangelegd. De Engel kijkt je aan.

“Het was een doordeweekse dag en niet druk in het museum. Ik ging naar binnen.Ik bleef staan op een wonderlijke plek; bij een afbeelding van een engel met de titel Engel vom Stern. Het is een tekening die hij- een jaar voor hij aan een pijnlijke ziekte overleed-maakte. De engel maakt deel uit van een reeks van 30 soortgelijke afbeeldingen. Sommige van die engelen zijn verdrietig, verslagen. De vleugels hangen naar beneden. Sommige zijn rond,zoals Engel im Kindergarten.

De toeschouwer die het kan opbrengen om de tijd te nemen voor de Engel van de Sterren kan veel leren over mogelijke werelden. Kunst is kennis.De engel openbaart zich.Hij komt uit de lijst.Het begint met wat lijnen om vervolgens een verbeeldingswereld op te roepen met een ongekende betekenis. Een proces van “artistic research”waarbij het verhaal van de ander zich kan omvormen tot een eigen verhaal.”

naamloos paul klee——————————————–

Creativiteit als noodzaak; lectorale rede en installatie; gratis bij te wonen ( wel aanmelden)

www.windesheim.nl


28-1-2018

Net terug van uit eten in de stad en tegen de schemering hoorden we de merel zingen; niet één maar twee.Extreem vroeg,

( volgens de vogeltelling is hij gezakt naar de 5 e plaats; bron dvhn)

Gerelateerde afbeelding

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op de eerste merel ( 2)/ 13 maart 2015/ 28 januari 2018

  1. simonkorving zegt:

    Pantha rei … maar soms zou ik willen dat …

  2. svara zegt:

    Ga je er vrijdag naar toe Laila?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s