uithuiszetting/ 14-11-2016 Tegenlicht;SCHULDIG-21-11 deel 2/2-2-2017 Journalisten van het jaar-2016/ Nipkowschijf 2017/ 16-10-2017 Manifest Schuldenvrij

Je moet er toch niet aan denken dat je met je gezin met kleine kinderen het huis uitgezet wordt? Het overkomt steeds meer mensen. Door werkloosheid, scheiding enzovoort zijn er steeds meer mensen die de huur niet kunnen betalen.Gerelateerde afbeelding

Gisteren had ik een portfoliogesprek met J.( 30), die nu de HBO-bachelor-fase ingaat. Ik was onder de indruk van haar wijsheid op grond van de combinatie:praktijk-theorie. Ze werkt bij een grote woningbouwcorporatie in het midden van het land en ze bezoekt mensen met een huurachterstand.

“Ik heb regelmatig gesprekken met mijn man,die ook in de hulpverlener werkt en vroeger was ik veel harder ( als administratrice)”.Ze heeft de gelegenheid gekregen om de HBO-MW te gaan doen en dat heeft haar erg veranderd. In haar houding naar mensen( waarden en normen),ze kan zich beter inleven ( empathie), haar gespreksvoering is sterk verbeterd en ze heeft nu  een natuurlijk contact met mensen,zodat er gauw een soort vertrouwen is.Het “praktische”, dat ze al had,heeft ze gehouden. En dat vertrouwen  is natuurlijk erg belangrijk als je door omstandigheden  in de vernederende armoedespiraal terecht komt. Geen “betuttelende betweter aan je deur”. Dat soort types komen ook vaak voor een dichte deur.

Petje af voor Jessica, die vertelde dat ze vorig jaar 45 uithuiszettingen hebben kunnen voorkomen door haar werk; begeleiding bij huurschulden, eventueel doorverwijzen.Hoeveel leed en kosten heeft ze daarmee bespaard?

Ik wil er dan ook voor pleiten dat alle woningbouwverenigingen een medewerker aanstellen om mensen met huurschulden te bezoeken  om uithuiszettingen te voorkomen.( Met een HBO-scholing)Woningbouwverenigingen zijn vaak de eerste die financiele problemen signaleren.

 


15-11-2016

Een erg goede serie begon gisteravond van Ester Gould en Sarah Sylbing. Schuldig; met wisselende perspectieven; clienten, deurwaarder, hulpverlener, voedselbank.

Schulden die alleen maar toenemen; ook bij jongeren.

Ik pleit nog steeds voor een laagdrempelige hulpverlener, via de woningbouwvereniging.Een goede recensie las ik in de krant.”Wel wat somber”.

In de VPRO-gids leggen de makers uit dat de werkelijkheid veel somberder is omdat velen de deur niet meer open doen.

Tegenlicht – Vpro

(Maar vanavond The Bridge no.2; die we nog niet gezien hadden)
——————————————————————————————
21-11
Hoe zal het gaan met Dennis ( dierenwinkel) en alle anderen.
————————————————
25-11
Vanmorgen was er in de zaal tegenover de zaal van mijn Taalgroep een grote conferentie ( meer dan 100 man) over armoede.
Ik sprak iemand die vertelde dat bijna niemand weet dat ook “gewone middengroepen”in die spiraal terecht komen. Baan kwijt; hypotheek niet betalen en binnen 4 maanden kun je het huis uitgezet worden. Ik ken die schrijnende verhalen.
Vanavond komen de makers van Schuldig bij DWDD.
Mocht u denken ( hoeveel ellende kan een mens verdragen?): alsjeblieft niet op vrijdag. VERA komt ook  vanavond.
Afbeeldingsresultaat voor schuldig dennis
—————————————————————-
2-2-2017
Journalisten van het Jaar-2016
Esther Gould en Sarah Sylbing
Afbeeldingsresultaat voor ester gould en sarah sylbing
—————————————————————————————————————
16-10-2017
Hoopgevend noemt Sheila Sitalsing Carola Schouten die een passage heeft in het regeeraccoord over Schuldhulpverlening.
Maar het kan sneller vinden Gould en Sylbing met hun Manifest ( samen met de Correspondent)
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

8 reacties op uithuiszetting/ 14-11-2016 Tegenlicht;SCHULDIG-21-11 deel 2/2-2-2017 Journalisten van het jaar-2016/ Nipkowschijf 2017/ 16-10-2017 Manifest Schuldenvrij

 1. Laila, er is nog een andere categorie namelijk de mensen die gaan scheiden en op straat komen te staan. Dan kun je geen woning krijgen als je niet ingeschreven staat. Ik zou iedereen willen aanraden zich in te laten schrijven bij de woningzoeker ongeacht het feit hoe je er financieel voorstaat of hoe je huwelijk ervoor staat, want je komt in grote problemen mocht je je baan verliezen of de deur al dan niet wordt uitgezet. Er zijn heel veel trieste voorbeelden van.

 2. Aad Verbaast zegt:

  Hebben de woningbouwverenigingen dan niet standaard zulke mensen in dienst?
  Lijkt me dat in een beschaafd land als Nederland iedereen recht heeft op een dak boven zijn hoofd.

  • Laila zegt:

   Nee;niet standaard,of het zijn de administratieve krachten die iemand doorverwijzen naar de kredietbank. Deze tak van hulpverlening vereist heel wat visie, inzicht en scholing.

 3. Aad, nee je hebt niet zomaar weer een dak boven je hoofd. Naar het leger des heils kun je, maar ook niet in alle gevallen. Je mag je huisdieren daar niet me naar toe nemen en ook als je hoogzwanger bent moet je maar zien waar je naar toe kunt. Sommige wonen in een campinghuisje met een postadres bij een familielid. Anderen bii familie of op straat.
  In Zwolle is lang geleden de urgentie afgeschaft, men kent nu de spoedmodule.
  Met een beetje pech duurt dat ook een jaar voor je weer wat hebt.

 4. één van de grootste drama’s lijkt me. en inderdaad, iedere vereniging zou vanuit preventieve overwegingen hier personeel voor moeten hebben. net als de helm op de brommer en de gordel in de auto. daar zijn we dan wel sterk in.

  • Laila zegt:

   Dank voor je adhesie.Toevallig las ik vanmorgen dat een woningbouwvereniging in Steenwijk ook preventieve hulp wil bieden.
   Structurele hulp op dit gebied kan veel leed voorkomen en kosten besparen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s