in de schaduw van een zieke

Stel je voor dat je een moeder hebt die altijd angstig is of een vader die met een krat pils naast zijn stoel het hele gezin  tiranniseert.

Wat betekent dat voor jou als kind?

In het Dolhuys was vorig jaar De Bruid van Leopold te zien, een tentoonstelling van de directeur Hans Looyen over zijn manisch depressieve moeder, die zich regelmatig verbeeldde een bruid te zijn van koning Leopold. De bedoeling was om het KOPP-kind centraal te stellen; het kind van ouders met psychische problemen.

Gisteren zat ik in de trein op weg naar een werkveld en ik las keiharde cijfers over KOPP-kinderen.Uit een onderzoek van Rianne van der Zanden ( TRIMBOS) blijkt dat het gaat  om 577.000 kinderen en dat is nog maar een ondergrens.Deze kinderen hebben 3 tot 13 keer zo grote kans om zelf een psychische stoornis en/of verslaving te krijgen.

“Wij zijn alleen uitgegaan van ouders met de meest voorkomende psychische aandoeningen als depressie,en angst-en paniekstoornissen. Relatief weinig voorkomende aandoeningen als borderline,schizofrenie en autisme zijn niet meegenomen”,aldus programmahoofd Ron de Graaf van het Trimbos.

De gemeenten gaan Jeugdzorg overnemen en kunnen hun voordeel doen volgens van der Zanden. Zij pleit ervoor deze kinderen in beeld te brengen , voorlichting te geven en gezinnen te ondersteunen,zodat meer GGZ-klanten voorkomen kunnen worden.

Ik ben geschrokken van deze harde cijfers, die nog maar een ondergrens zijn. De moeder van Hans Looyen schilderde en maakte poppen,zoals deze.

www.trimbos.nl

http://www.hetdolhuys.nl

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op in de schaduw van een zieke

  1. kuifjesimon zegt:

    en dat is nog maar de ondergrens ……!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s