Onszelf spelen,dat is alles wat we kunnen

,staat boven het artikel .

“Jongeren zijn niet meer op zoek naar diepte,maar naar de verbinding tussen verschillende leefwerelden,”is  één van de koppen in het artikel in Trouw over het verlangen naar echtheid ( Maarten Doorman: Rousseau en ik) en het vluchtige van deze tijd ( Alessandro Baricco: De Barbaren)

“In het boek “De Barbaren”betoogt hij dat we aan het begin staan van een cultuuromslag die even onomkeerbaar zal zijn als de komst van de romantiek; de tijd van Rousseau.

Internet is symbolisch voor deze nieuwe levenswijze;je klikt van hyperlink naar hyperlink,er is geen laatste pagina.Dat hoeft oook niet;de barbaar is niet op zoek naar een gestolde kern,een waarheid,maar lokaliseert de zin van het leven in de beweging,in de verbinding tussen ervaringen.

Op internet maar ook in het alledaagse leven scheert hij over schuimende golven van ervaring naar ervaring en vermoeit zich niet meer met vermoeiende dieptepeilingen in de ziel.”

Tja; ik begon de ochtend met Joke van Leeuwen , schrijfster,illustrator die  de  Constantijn Huygensprijs  2012 krijgt voor haar oeuvre en ik dacht over het belang van lezen en voorlezen;ook bij kinderen. Haar nieuwe historische roman Het feest kan beginnen speelt ten tijde van de Franse Revolutie.

De eerste citaten  staan er wat haaks op.

Gisteren had ik een gesprek met maatschappelijk werkers over de grondhouding ( Carl Rogers; On becoming a person)

,waarbij Onvoorwaardelijkie acceptatie, Echtheid en Empathie centraal staan.In hoeverre is het mogelijk of onmogelijk om aan die grondhouding te voldoen,vroeg ik.

Er ontstond een zeer levendige  discussie.

Er is een groot verschil tussen de studenten voor de supervisie en na de supervisie, zei ik nog. Alsof menigeen door de zelfreflectie meer een Zelf is.

Staan we aan het begin van het einde van de Echtheid en de Zelfreflectie, zoals Baricco in De Barbaren voorspelt of zijn we reeds halverwege?

no.800

illustratie: Joke van Leeuwen.

————————————

Vandaag 60; gefeliciteerd Joke van Leeuwen; de derde ( voornamelijk)kinderboekenschrijver die de Constantijn Huygensprijs krijgt .

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Onszelf spelen,dat is alles wat we kunnen

  1. Laila zegt:

    Joke van Leeuwen. Gefeliciteerd met je verjaardag. 60; mijn partner is 62 geworden vandaag. Ik ga hem verrassen:-)

  2. Fenny zegt:

    Gefeliciteerd dan 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s