het mooiste meisje van de klas/ aletta jacobsprijs 2016 ( 7 maart)

Gisteravond keek ik naar dat programma en pas in een heel laat stadium kreeg ik in de gaten wie het was.

Petra Stienen; dochter van een huisschilder uit Roermond ( 1965), botst veel met haar vader die manisch-depressief is.Toch heeft ze een sterke eigen wil en gaat haar eigen gang.Ze leest veel en is erg nieuwsgierig; wil van alles weten.Thuis zijn er regelmatig spanningen maar Petra weet zich er op de een of andere manier voor af te schermen.Ze doet VWO en maakt daarna de excentrieke keuze voor de studie Arabisch( Leiden) Cairo heeft een bijzondere aantrekkingskracht op haar. En daar: op een heuvel met uitzicht over die stad vertelt ze over haar keuze voor de taal en het Midden-Oosten.

“De stad  voelt  als een thuis.”

Op een knus klein caféterrasje vertelt ze over een oude waarzegster, die haar koffiekopje omkeerde en voorspelde dat ze vaker terug zou komen en erover zou schrijven.Meer van dit soort uitspraken doet ze,ook als ze het heeft over haar geloof,dat niet aan een godsdienst gebonden lijkt.

Als zij en een vriendinnetje in de puberteit de grote brillen verwisselen voor lenzen blijkt ze een hele mooie vrouw.

Ze wordt diplomate en reist door Egypte om met allerlei mensen te praten. Uiteindelijk verlaat ze dat ambt na 10 jaar omdat ze”toch meer van de barricades is”.Nog steeds zet ze zich actief in voor de Mensenrechten, schrijft columns en boeken.( oa  NRC,Opzij)

Natuurlijk was het een wat geromantiseerd verhaal, maar ze kwam over als een wijze,warme vrouw die ervoor koos, ondanks grote hindernissen haar eigen gang te gaan.Veel respect daarvoor.In februari kreeg ze de Vrouw en Media Award 2011.

Dromen van een Arabische Lente, is haar boek dat ik graag nog eens  zal lezen,evenals Het andere Arabische geluid.(2012)

————————————————————————————-

15895084 GROOT(1) petra stienenPetra Stienen is de winnaar van De Aletta Jacobsprijs 2016. Ze krijgt de prijs vanwege haar vermogen de stem van vrouwen, binnen en buiten Nederland, via haar werk door te geven en te versterken. Bovendien weet zij het onderwerp ‘de rol van vrouwen’ in een hedendaags en internationaal perspectief te plaatsen. Op 7 maart krijgt ze de prijs uitgereikt.

http://www.rug.nl › … › Onze positie › Feiten en cijfers › Prijzen en penningen

Haar boek Terug naar de Donderberg, een wereldwijk in Roermond, staat op mijn verlanglijst.

——————————-

7-3-2016

Aletta Jacobs Prijs 2016 voor Petra Stienen

Petra Stienen

Petra Stienen werd geboren in Roermond en studeerde Arabisch in Leiden en Cairo en Midden-Oosten Studies in Londen. Tussen 1995 en 2004 werkte ze als mensenrechtendiplomaat in Egypte en Syrië. Terug in Nederland wilde ze een brug slaan tussen het Westen en de Arabische wereld. Ze gaf voor, tijdens en na de Arabische revoluties veelvuldig politiek commentaar op de relatie van Nederland en Europa met het Midden-Oosten. Tegenwoordig werktze als strategisch adviseur en verzorgt ze lezingen over diversiteit, de relatie tussen het Westen en het Midden-Oosten, persoonlijk leiderschap, integratievraagstukken en radicalisering. Ze is betrokken bij KRACHT on Tour, een initiatief dat vrouwen kansen en mogelijkheden wil laten zien om hun talent (nog) beter in tezetten en daarmee financieel zelfstandiger te worden, is lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en voorzitter van de visitatiecommissie Emancipatie in Den Haag.

Petra Stienen ontvangt de prijs vanwege haar vermogen de stem van vrouwen, binnen en buiten Nederland, via haar werk door te geven en te versterken. Ze creëert ruimte voor ‘het andere geluid’ van vrouwen én mannen in Nederland en de Arabische wereld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s