Over het voortreffelijke…/ oktober 2015 Filosofie/ september 2017 Memoires Irvin Yalom

Helemaal verrukt ben ik als ik het interview zie met Irvin Yalom, in de VK; de hoogleraar/schrijver ( emiritus) psychiatrie die zich graag verplaatst in grote geesten. Wat heb ik genoten van Nietzsche’s tranen  (1999), het boek waarin Nietzsche in therapie gaat bij Josef Breuer, vriend en mentor van Sigmund Freud. En wat te denken van  De Schopenhauer-kuur  (2005),waarin biografische schetsen van Arthur Schopenhauer vermengd worden met het verhaal van een groepstherapie. Fascinerend.En dan nu het boek over Spinoza, een beeldenstormer in wiens leven geen drama plaats vond.

Tijdens een bezoek aan het Spinozahuis in Rijnsburg hoorde hij dat de bibliotheek tijdens de oorlog geconfisceerd was door de nazi’s,in opdracht van partij-ideoloog Alfred Rosenberg. Volgens de bevelvoerend officier zou de bibliotheek de nazi’s helpen ‘het raadsel Spinoza ‘op te lossen.Het contrast tussen Spinoza en Rosenberg bood het drama waarnaar Yalom op zoek was; de rede tegenover de verdwazing.”

Teaching novels noemt hij zijn boeken; eigenlijk bedoeld om jonge psychotherapeuten bij te praten over grote denkers.

Een loffelijk streven; jonge mensen bijpraten over grote denkers. We hebben allemaal ijk-punten nodig. Ook als het om ethiek gaat.

Veel oude filosofen hebben werk nagelaten dat “niet te pruimen “is. Je komt er niet doorheen. Wat dat betreft was ik gelukkig met docent Van Raalte, naar wiens colleges toentertijd ,in de zeventiger jaren, mensen van alle faculteiten kwamen aan de RUG.

Ze zijn er natuurlijk nog steeds; goeie filosofiedocenten. Ik heb er één als collega.We zien elkaar regelmatig en zijn vrouw ken ik ook.We ontmoeten elkaar in de supermarkt en als ze wandelt met de hond.  Ze schrijft spannend en treedt op op de Verhalenboot. Als het gaat om leren van filosofen vind ik zijn boek een grote aanrader. Voor het eerst heb ik Aristoteles ( pakweg 300 jaar voor Christus) echt leren kennen.In het boek Over het voortreffelijke koppelt hij op toegankelijke wijze het gedachtengoed van Aristoteles aan de huidige tijd.Op Socratische wijze worden vragen gesteld , die de lezer aan het denken zetten.Aristoteles; wiens Eudaimonia een  basis vormt van de oratie van hoogleraar Gezondheidspsychologie Bohlmeier ( waar ik regelmatig over blogde)

We hebben drama ( conflict)  nodig maar verrukkelijk vind ik het als je door goede teksten zelf aan het denken gezet wordt.

———————————————————————–

26-9-2015

Yalom in Filosofie Magazine

http://www.filosofie.nl


26-9-2017

Omdat ik in de bajes ben gestopt ( andere visie, de bibliotheek verdwijnt enz.) ), kreeg ik een boekenbon van Humanitas.De verleiding om boeken te kopen is groot. Gisteren een moedig optreden in DWDD van Griet op de Beeck met het eerste boek van haar trilogie en vanavond is er het boekenpanel . Welk boek gaan ze vanavond promoten?

Het is binnenkort de Maand van de Geschiedenis met als thema GELUK. De VPRO-gids heeft een mooie bijlage, maar na rijp beraad denk ik dat ik gelukkig wordt van Irvin Yalom.De memoires van een psychiater.

Morgen maar eens naar Waanders. http://www.maandvandegeschiedenis.nl

Dicht bij het einde, terug naar het begin

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Over het voortreffelijke…/ oktober 2015 Filosofie/ september 2017 Memoires Irvin Yalom

 1. Laila zegt:

  Hoe doorzichtig.
  Een witte waterlelie op nederlands.nl en de sadistische hulptroepen rukken weer aan. Zo gaat dat al jaren.

  Geef jezelf een like Anna en dan;…een terras.

 2. ISIS zegt:

  JA…FANTASTISCH VERWOORD
  IN COMBINATIE MET ZIJN EIGEN PROFESSIE
  K LAS HET BOEK OOK MET VEEL GENOEGEN
  EN IS ER OOK EEN ZELFDE CONCEPT VAN SPINOZA OP DE MARKT…MMM…JA…DAT SCHREEF JE AL….YALOM IS EEN PRACHTIGE SCHRIJVER…VIA ZIJN BOEKEN LEREN WE DE ANDER …ZIJN GEDACHTEN…VISIES EN STRUGGLES….NOG BETER KENNEN…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s