vision

VISION, heet de film van Margaretha van Trotta over het leven van Hildegard van Bingen.Het is al weer een tijdje geleden dat ik me in deze visionaire vrouw verdiept heb; de abdes die zoveel humane regels introduceerde en met zoveel hoge heren in de kerk correspondeerde.Haar veelzijdigheid was fabelachtig. Gisteren heb ik weer eens wat over haar opgezocht ( boekje van den Bercken)

Met haar kritische, niet onderdanige geest heb ik haar altijd de PIPPI van de katholieke kerk gevonden. Ze hield zich bezig met religie, filosofie, kosmologie, muziek , poezie, plantkunde enzovoort.Ze maakte prachtige tekeningen,zoals die hierboven.

Sommige van haar denkbeelden zijn nog steeds interessant; andere zullen wat verjaard overkomen. Curieus is bijvoorbeeld wat ze zegt over edelstenen.

`Wanneer een mens van een boze geest bezeten is,doe dan een saffier (afbeelding)in een klompje was en naai dat in een leren zakje,hang hem dit zakje om zijn hals en spreek: Schandelijke geest,wijk snel van deze mens,zoals bij uw eerste val de heerlijkheid van uw glans snel van u geweken is`.

Hildegard van Bingen, er is veel over haar geschreven, een visionaire geest,zie ook www.hildegardvanbingen.nl   Ze  verdient veel aandacht.

DEZE WEEK HEEFT DE PAUS HAAR HEILIG VERKLAARD.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op vision

 1. Laila zegt:

  Adam en Eva van Mineke Schipper, bij Wim Brands ,waar ik flarden van zag,was ook boeiend,maar buiten was het heerlijk. Echt Hollandse wolken.
  http://www.overaladameneva.nl

 2. svara zegt:

  ik ga meteen haar muziek beluisteren al lang niet meer gedaan
  bijzondere vrouw
  de film heb ik gezien

 3. simonkorving zegt:

  Kga het opzoeken, heb er nog iets over haar. Kom er op terug,

 4. simonkorving zegt:

  Een aardig en kritisch artikel is te lezen in het boek “In het hart is hij te vinden ” , een geschiedenis van de christelijke mystiek, van dr. John van Schaik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s