levensverhalenlab/ 15 april 2016 Veerkracht vanuit Twente/ 8-12-2016 World Technology Award voor Peter-Paul Verbeek-Ethiek

Kut met peren is het. Het weer. Je zou er depressief van worden. Druilerig, kil en koud.En wat we willen is juist een beetje geluk, dus heb ik het afgedwongen. Ik heb nog een uurtje over op mijn werk, net een heerlijk stuk chocola ( met caramel) uit de winkel van W gehaald, een geurig kopje koffie erbij en bezig met iets dat ik graag doe: een blog schrijven.

Vandaag is een bijzondere dag in psychologenland. Over pakweg een uurtje spreekt Ernst Bohlmeijer zijn oratie uit in het kader van het aanvaarden van de leerstoel Mental Health Promotion aan de universiteit van Twente.

De tekst van oratie heb ik opgevraagd maar is er nog niet.

Eudaimonia, is de titel Met als ondertitel : Voer voor psychologen. Pleidooi voor een herorientatie van de geestelijke gezondheidszorg.

Eudaimonia betekent geluk en is een term van de goede oude Aristoteles ( op afbeelding) die leefde voor Chr. en door velen wordt beschouwd als de grondlegger van de sociale wetenschappen.

Ernst Bohlmeijer is de man van de levensverhalenmethode ( narratieve psychologie) een methode waarbij mensen door middel van een live-review een andere kijk op hun leven ontwikkelen. Een methode die op dit moment onderzocht wordt en al toegepast. Mijn collega  schreef jaren geleden al een heel praktisch boek over het maken van levensboeken met ( dementerende) ouderen; een boek dat kan helpen de communicatie te bevorderen.

In één van mijn eerste blogs over creatief schrijven heb ik het al over verhalen die wij leven en het onderwerp is steeds terug gekomen. Ik ben er enthousiast over.

Op het moment dat ik dit blog plaats wordt het levensverhalenlab geopend. Een kenniscentrum dat zeker ook als doel heeft de aandacht voor “het  verhaal van de client”te bevorderen.U kunt alvast daar participeren door een toekomstbrief te plaatsen.

Daar word ik nu gelukkig van.

Nu nog wat echte vrieskou…

www.levensverhalenlab.nl                                                                         

( 13-4De  prachtige oratie is hiet te downloaden)

nb Als ik straks naar huis fiets heb ik weer een prachtig,maar droevig boek. Wellicht voor een volgend blog…

 

—————————

13-4-2016 Vandaag een stralende dag.

Congres Positieve Psychologie, thema Veerkracht 15 april …

Goed nieuws vanuit de Universiteit van Twente.
In alle lagen van de bevolking komt stress voor. Een miljoen mensen, m/v worstelen met chronische stress  en dat is zorgwekkend. Als stress niet overgaat, kan het leiden tot depressie,angst en burn-out.
Compassie als sleutel tot geluk. Voorbij stress en zelfkritiek is geschreven door Ernst Bohlmeyer en Monique Hulsbergen. Een zelfhulpboek waarmee Marion Spijkerman onderzoek heeft gedaan bij 120 personen.
Met behulp van online begeleiding bij allerlei soorten oefeningen scoorde 85 % beter op zelfcompassie en welbevinden. Na een jaar volgt een follow-uponderzoek.
Ze presenteert haar promotie onderzoek op 15 april in Ede waar het congres Veerkracht plaatsvindt van de Universiteit Twente, samen met Trimbos en NIP.
Erg interessant, vind ik!
Het eerste nummer van het Tijdschrift Positieve Psychologie, Op Eigen Kracht ( 20 artikelen) is gratis te downloaden via:
———————————
 Afbeeldingsresultaat voor peter paul verbeek
 

ENSCHEDE – Peter-Paul Verbeek, hoogleraar filosofie aan de Universiteit Twente, heeft in Los Angeles de prestigieuze World Technology Award gewonnen. Verbeek won deze onderscheiding in de categorie Ethiek.

,,Het is een enorme erkenning voor ons onderzoek op het snijpunt van onderwijs en technologie’’, aldus Verbeek. Aan de Award is alleen eeuwige roem verbonden. Plus de mogelijkheid om het internationale netwerk van de organisatie te gebruiken.

Hij schreef:

Op de vleugels van Icarus – Lemniscaat

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op levensverhalenlab/ 15 april 2016 Veerkracht vanuit Twente/ 8-12-2016 World Technology Award voor Peter-Paul Verbeek-Ethiek

 1. lebonton zegt:

  geniet van de oratie en weg met het labbekakkenweer.

 2. laila zegt:

  Labbekakkenweer;daar zeg je iets lebonton.
  Labbekakkenmensen;wat kun je daar onder verstaan?

 3. Laila zegt:

  De zeer boeiende oratie , 56 bladzijdes, is te zien bij Psy; ik print hem nu uit.

  Het motto is:
  We leven in wat wordt verteld.
  De wereld is wat wordt verteld

  Over het doppen van bonen ( Wieslaw Mysliwski)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s