levensverhalenlab/ 15 april 2016 Veerkracht vanuit Twente/ april 2018 Rijksmuseum Twente- NIEUW: Museum No Hero-Kasteel Twickel

Kut met peren is het. Het weer. Je zou er depressief van worden. Druilerig, kil en koud.En wat we willen is juist een beetje geluk, dus heb ik het afgedwongen. Ik heb nog een uurtje over op mijn werk, net een heerlijk stuk chocola ( met caramel) uit de winkel van W gehaald, een geurig kopje koffie erbij en bezig met iets dat ik graag doe: een blog schrijven.

Vandaag is een bijzondere dag in psychologenland. Over pakweg een uurtje spreekt Ernst Bohlmeijer zijn oratie uit in het kader van het aanvaarden van de leerstoel Mental Health Promotion aan de universiteit van Twente.

De tekst van oratie heb ik opgevraagd maar is er nog niet.

Eudaimonia, is de titel Met als ondertitel : Voer voor psychologen. Pleidooi voor een herorientatie van de geestelijke gezondheidszorg.

Eudaimonia betekent geluk en is een term van de goede oude Aristoteles ( op afbeelding) die leefde voor Chr. en door velen wordt beschouwd als de grondlegger van de sociale wetenschappen.

Ernst Bohlmeijer is de man van de levensverhalenmethode ( narratieve psychologie) een methode waarbij mensen door middel van een live-review een andere kijk op hun leven ontwikkelen. Een methode die op dit moment onderzocht wordt en al toegepast. Mijn collega  schreef jaren geleden al een heel praktisch boek over het maken van levensboeken met ( dementerende) ouderen; een boek dat kan helpen de communicatie te bevorderen.

In één van mijn eerste blogs over creatief schrijven heb ik het al over verhalen die wij leven en het onderwerp is steeds terug gekomen. Ik ben er enthousiast over.

Op het moment dat ik dit blog plaats wordt het levensverhalenlab geopend. Een kenniscentrum dat zeker ook als doel heeft de aandacht voor “het  verhaal van de client”te bevorderen.U kunt alvast daar participeren door een toekomstbrief te plaatsen.

Daar word ik nu gelukkig van.

Nu nog wat echte vrieskou…

www.levensverhalenlab.nl                                                                         

( 13-4De  prachtige oratie is hiet te downloaden)

nb Als ik straks naar huis fiets heb ik weer een prachtig,maar droevig boek. Wellicht voor een volgend blog…

 

—————————

9-4-2018

Ze kijkt me vanuit allerlei sites aan. Het meisje van het schilderij van Paula Modersohn-Becker; een vooraanstaande Duitse expressioniste die maar 31 werd.
Er is ook een boek over haar geschreven dat niet in de bibliotheek is.Jammer. Het liefst zou ik nu op de trein stappen naar het Rijksmuseum Twente.
Er is ook nog een lezing van Drs. Sophie van Steenderen. Een prima docente, waar ik net colleges moderne kunst  bij heb gevolgd.


 15-4-2018Afbeeldingsresultaat voor kasteel twickel delden

Veel vertraging maar vandaag wordt het geopend. Museum No Hero in Landgoed Twickel.

En ik heb al uitgezocht hoe ik daar kan komen met de trein (is makkelijk), dat je voor  E 20

No-Hero-member kunt worden en dan gratis naar tentoonstellingen kunt. ( De museumjaarkaart is nog niet geldig)

Museum No Hero | verruimt je blik

 

Dat Geert Steenmeijer, directeur Hartman tuinmeubelen, 500 kunstwerken heeft verzameld, waarvan er 125 te zien zijn in 9 zalen, waarvan 3 wisselend. De tuin bij het kasteel is prachtig en is een beeldentuin. De kunstwerken omvatten 5 eeuwen uit alle windstreken. Hij heeft veel gereisd en is verzot op Berlijn. Van “Ich bin ein Berliner”, dit werk van Rainer Fetting.Ich bin ein Berliner

 

 
 

Advertenties

Enkele va

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op levensverhalenlab/ 15 april 2016 Veerkracht vanuit Twente/ april 2018 Rijksmuseum Twente- NIEUW: Museum No Hero-Kasteel Twickel

 1. lebonton zegt:

  geniet van de oratie en weg met het labbekakkenweer.

 2. laila zegt:

  Labbekakkenweer;daar zeg je iets lebonton.
  Labbekakkenmensen;wat kun je daar onder verstaan?

 3. Laila zegt:

  De zeer boeiende oratie , 56 bladzijdes, is te zien bij Psy; ik print hem nu uit.

  Het motto is:
  We leven in wat wordt verteld.
  De wereld is wat wordt verteld

  Over het doppen van bonen ( Wieslaw Mysliwski)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: