door de duivel bezeten

Er gaat bijna geen dag voorbij dat mijn bijdrage:”duivels die mij sarren” over James Ensor,niet bekeken  wordt en eigenlijk ben ik wel benieuwd wie dat doet.Zou dat iemand zijn die”door de duivel bezeten “is?

Er was een tijd, het staat in alle psychiatriehandboeken dat men dacht dat  “gekken”door de duivel bezeten waren. ( In sommige culturen geldt dat nog)

Gelukkig weet men nu veel meer;er is steed geprobeerd vooroordelen te verminderen,maar enige geheimzinnigheid kleeft er nog steeds aan “gekte”.

Vanmorgen was ik in de Herberg; de nieuwe opvang voor Dak-en Thuislozen en de sfeer kan ik niet goed beschrijven. Sinds een jaar is er Dagbesteding en daar was het warm en gezellig. Zoals nu bekend is is Dagbesteding een zeer waardevolle pijler in de GGZ,maar hoe dat er straks uitziet met al die bezuinigingen? Dagbesteding betekent: structuur,sociale contacten, verhoging gevoel van eigenwaarde… Men vertelde mij dat er werken van de bewoners/bezoekers in het Stadhuis geexposeerd zijn en daar ben ik meteen maar even wezen kijken. Fantastisch.

( www.vriendenvandeherberg.nl)

Op 24 november is er een groot schizofreniecongres in Zwolle,waar bijkans alle toppers en praktijkmensen aanwezig zijn. Natuurlijk zal het gaan over stigma’s,ervaringsdeskundigheid,nieuwe methodieken. Jaap van Weeghel zal er zijn en Slooff ( GGZ Assen). Heel mooi vind ik de presentatie van het boek met 10 interviews met mensen/kunstenaars met schizofrenie. Ik heb het boek al besteld.De opbrengst gaat naar Anoiksis.

Er zijn verschillende workshops waar je aan mee kunt. doen.

Ik heb onder andere gekozen voor straatpsychiater Jules Tielens.

www.phrenos.nl en http://www.anoiksis.nl met een zeer fraaie brochure psychosegevoelig? ( 77 blz.)

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

33 reacties op door de duivel bezeten

 1. lebonton zegt:

  ja, ensor heb ik gezien in het gemeentemuseum. erg mooi, ook een aantal in kröller-müller wat maande later.
  t.a.v. je zorg over de bezuinigingen, buren zijn een aantal weken in amerika geweest. mooi en nog mooier natuurlijk, maar beiden spraken hun zorg uit over het grote aantal psychiatrische gevallen op straat. beroepshalve weten beiden ook waar ze het over hebben.

 2. Laila zegt:

  In Amerika leven veel mensen op straat;zijn ook veel mensen onverzekerd.
  De situatie in Nederland is zo slecht nog niet; maar men vreest bezuinigingen en terugval.

 3. joost tibosch sr zegt:

  Wellicht de meest opvallende /en we weten niet goed wat we daarmee aan moeten/ vele verhalen uit de Evangelies gaan over een Jezus die gewoon met zieken, jaja, met geesteszieken omging. Wij vinden dat nu alleen maar erg `lief` van hem! Toen ging je om met “de duivel” en moest je je melden bij de priesters om daar weer van verlost te worden. En dat deed ie zelf nooit..en dat hebben ze hem gruwelijk kwalijk genomen. Wat er precies bij dat contact gebeurd is, weten we niet echt, want “genezingen” horen tot het vaste verhaalpatroon van toen, om aan te geven hoe geweldig iemand was. Waarschijnlijk moeten we in zo’n cultuur niet onderschatten wat de invloed van omgaan met zieken is..bovendien is hij wel heel erg sober met het uithalen van trucs, als je dat vergelijkt met andere `genezingsverhalen` uit die tijd…zeker in de oudst bekende verhalen als bv. dat van de schoonmoeder van Petrus, die hij /nb een vrouw/ alleen maar overeind trekt. En die manier van leven is de geschiedenis ingegaan..het oudste /zeg maar/ `ziekenhuis` in Europa /voorzover we weten/ werd gerund door de eerste christengemeente in Rome! En wat doet een CDA nu…..

  • laila zegt:

   Vaak bespeur ik bij jou een christelijke visie.
   Ik denk dat mensen die al vroeg leren de “locus of control”niet buiten zichzelf te leggen en daardoor goed en kwaad niet projecteren op god en duivel, maar binnen zichzelf, weerbaarder zijn tegen de stormen van het leven.
   Met velen pleit ik dan ook ervoor dat kinderen op de basisschool op een speelse manier leren nadenken over zichzelf en de ander ( filosofie)

 4. svara zegt:

  veel te zien op het schilderij

  • laila zegt:

   Ja; je zult je maar zo bekeken voelen.

   • svara zegt:

    Vroeger toen ik in de psychiatrie op de creatieve therapie werkte was het nog mogelijk dat er excursies op ‘bezoek’ kwamen.
    Groepen mensen die mensen kwamen kijken.
    Daar hadden wij als therapeuten een mooi trucje voor.
    Een van de therapeuten tutten wij op en dan ging zij in een rol die de bezoekers vooral naar haar zouden lokken.
    Zo had de rest rust.

    Het spiegel-affiche dat ook wij toen in huis hadden ophangen ken je vast wel:
    Ooit een normaal mens ontmoet?
    En beviel het?

 5. Laila: op Facebook ben ik ‘bevriend’ met Charlotte Mutsaers, mijn lievelingsschrijfster, zij is een bewonderaarster van James Ensor. De gekte die in ons allemaal zit en die tevoorschijn komt als men verlaten is door liefde….Prettig gestoord ervaar ik als aangenaam….maar echt afwijkend gedrag niet…..Accepteer je ‘gekte’ ….om eeuwig over na te denken door sommigen…….

  Eeuwig boeiend.

  De duivel als symbool van zelfhaat.

  En zelfhaat is angst.

  Maar dat weet jij toch wel?

  Of niet?

  Groetjes van Annet :*)

 6. Ja die Ensor heeft het CDA-congres goed weergegeven !

 7. Etymologisch ook zo een prachtig woord: “bezeten.”
  Gebaseerd op het beeld dat een boze geest ofwel de viant de controle had in plaats van de mens zelf. En verklaring voor het feit dat alles inclusief epilepsie, radeloze verliefdheid tot aan afwijken van groepsgedrag of religieuze riten zo lekker gemakkelijk naar de brandstapel kon leiden.
  De gekken en lijders aan gecatalogiseerde ziekten hebben tenslotte nog meer geluk dan zij die alleen maar van een andere gezindte zijn. En bezeten zijn door een meer geconstrueerd viantsbeeld.

 8. Stefania zegt:

  De mens is kwetsbaar.Wonderlijk eigenlijk, dat we het evolutionair zo goed doen.

 9. laila zegt:

  Tjonge; wat een nuchtere reactie Stefania.
  Hoe staat het met jouw duivels?:_)

  • Stefania zegt:

   Laila,

   Niet nuchter, heb zelf psychologie gestudeerd. Ik denk dat de meeste mensen in hun leven wel in aanraking komen met psychische stoornissen. Bij hunzelf of bij hun naasten.

   • Laila zegt:

    Precies. Ik ben er nu mee bezig een stuk over dat congres in de Hogeschoolkrant geplaatst te krijgen. Met name studenten; qua leeftijd ed zijn gevoelig voor gekte.

    Er over praten is nog tamelijk taboe.

 10. joost tibosch sr zegt:

  Inderdaad, Laila, ik ben christen, hopelijk met een moderne kop..heb dus niks met duivels..Zit me wel te verbazen dat er in die oude “angstige” culturen al mensen rondliepen, die zich met hun geloof in God niets aantrokken van afgoderij en duivelangst en als het ware voorbodes zijn van later ontwikkelde opvattingen bij velen. En..het ging me eigenlijk over dat laatste zinnetje. Ik ben al lang geen CDA-jongen meer, maar erger me -zeker nu- nog steeds rot over loos christelijk getoeter in een gedoogde politiek, die alsmaar ten koste gaat van de zwakken en de zieken, met name psychisch zieken!!

 11. laila zegt:

  Wat bedoel je met oude angstige”culturen? Tja; die ergernis omtrent slap politiek geleuter delen velen.
  Overigens:
  De betrokkenen bij het boek dat ik laat zien willen juist ook van de slachtofferrol af door te laten zien wat ze allemaal wel kunnen. Veel psychisch zieken kunnen heel veel wel! Het benaderen van die kant kan niet vaak genoeg gebeuren; is in het verleden vaak nagelaten. Dat vereist een heel andere houding en benadering!Zie ook de site van Anoiksis; een clientensite.

 12. Was vanochtend nog in de Herberg.
  Mooi artikel. Ik ga het boek ook bestellen

 13. joost tibosch sr zegt:

  Je denkt toch niet, Laila, dat onze moderne opvattingen zo maar uit klinkklare verlichte hemel in onze hersentjes terecht zijn gekomen. Onderschat de net zo belangrijke mensen, als wij, uit het verleden niet!

 14. laila zegt:

  U draait om de materie heen meneer Tibosch senior.

 15. joost tibosch sr zegt:

  O ja?

 16. Laila zegt:

  ad Svara,5.13.

  Jij zult wel veel verhalen hebben.

 17. Ik heb het filmpje gezien en vandaag gesproken met oa Cristien die de rondleiding geeft. Hartstikke positief persoon.

 18. Laila zegt:

  Een prachtig groot artikel in de NRC over de daklozen in de 4 grote steden; die nu opvang hebben. ( NOVA had het er ook over.),waar ze dolgelukkig mee zijn.

  En de kosten die het met zich meebrengt als deze mensen weer de straat op moeten, door de bezuinigingen. Schande!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s