hartverscheurend onaanvaardbaar/ september 2015 toch een quotum?/ 5-5-2018 Primeur Ijsland

Over de Gaza-problematiek zal ik me niet uitlaten. Dat onderwerp is voor mij veel te complex en diep in de historie geworteld, maar er zijn andere onderwerpen,waar ik wel verstand van heb,  waarbij ik wil proberen een aantal nieuwsfeiten te koppelen.

1 Falend bestuur Philadelphia.
2 Nederland bungelt onderaan wat betreft vrouwelijke hoogleraren.

1 Philadelpia is een grote instelling voor verstandelijk gehandicapten ( 11.000 clienten) waar ik meerdere malen mee te maken heb gehad. De laatste jaren is het rampzalig wat daar allemaal
gebeurt. Nota bene een instelling van christelijke huize die vanuit ouders is ontstaan.
“Bestuurders hebben meer aandacht gehad voor de aankoop van vastgoed en projectontwikkleing dan voor de zorg aan gehandicapen ( en personeel ) concludeert het College Sanering Zorginstellingen vandaag in de Stentor en “bestuurders ( onder voorzitterschap van Elco Brinkman) hebben hun zaakjes verwaarloosd.”

Mannelijke expansiedrift noem ik de wijze waarop Philadelphia een goed lopende instelling zowat om zeep heeft geholpen, waarbij schaalvergroting, zoals zo vaak gebeurt, alleen toegepast wordt vanuit prestige, terwijl de kwaliteit ernstig tekort schiet.
The sky is the limit.

Hoe vaak heb ik niet de verhalen gehoord vanaf de werkvloer over ziekteverzuim en de inzet van onervaren personeel met alle gevolgen vandien.
( Dat het anders kan zag ik van de week in een presentatie van studenten, die bij het Frion werken. Met een filmpje over Wilma, die twee jaar geleden nog met ernstige gedragsproblemen 21 uur op haar kamer zat. Verbluffend dat nu: met behulp van de triple-c-methodiek , haar welzijn sterk vergroot is en zelfs de overvloedige hoeveelheid medicijnen is afgebouwd)

Dat personeel van Ph een digitale opstand heeft ontketend lijkt me terecht. Bijna 300 medewerkers hebben al een brief ondertekend.

Al vaker is gebleken dat een vorm van androgyn leiderschap, ik blogde er al over,  de beste resultaten oplevert. Een vorm van leiderschap waarbij doortastendheid gepaard wordt aan hart voor de zaak. Vrouwen blijken daar beter in en ik vind het dan ook om te huilen dat:

2 Nederland zich als een achterlijk land presenteert wat betreft het aantal vrouwelijke hoogleraren.
Vrij Nederland heeft een artikel over de 10 beste vrouwen in de wetenschap en analyseert het waarom van die achterlijke positie.
“In Nederland zijn veel gesloten benoemingen , er is vaak al een kandidaat in het eigen old boy’s netwerk.”

Mieke Bal is één van die 10 beste , hoogleraar literatuurtheorie aan de UvA  en oprichter van de Amsterdamse School for Cultural Analysis ( ASCA) ( eredoctoraat aan de universiteit van Bergen ( Noorwegen)
“Hoe kun je mensen anders laten denken? Dat is waar mijn werk omdraait”,  en verfrissend zijn haar ideeen over het narratieve, verhalen die mensen vertellen .
 Ook films, televisie en schilderijen vallen onder de vertelkunde.
De migratiecultuur heeft haar grote belangstelling.
Haar video-installatie Nothing is Missing, gaat over moeders van migranten in het thuisland, typisch een verhaal dat nooit verteld wordt.

Hartverscheurend onaanvaardbaar vind ik het dat vrouwen als hoogleraar ( maar ook in Brussel, of besturen)  minder kansen krijgen.
Caren van Egten ( o.a. hoogleraar management control Vu) stelt het volgende:
“Of je nu wel of niet in ‘de vrouwelijke blik’gelooft, feit is dat vrouwen over het algemeen andere ervaringen opdoen dan mannen en daardoor anders tegen de wereld aankijken. Dat heeft zijn weerslag op het kiezen van onderzoeksonderwerpen en betekent een verrijking voor de wetenschap.”

“Gemengde teams zijn succesvoller; er wordt meer op het collectief gelet, het is socialer en er is meer teamwork.”

Meer aandacht voor de mens, in plaats van vastgoed.

bronnen:
Vrij Nederland (gisteren)
Stentor( vandaag)

———————————————————————————–

4-9-2015

Female Board Index 2014

Download nu

Wolters Kluwer voldoet als enige onderneming aan het streefgetal van 30% vrouwen in zowel raad van bestuur als raad van commissarissen. Nog steeds hebben 30 van de 87 beursfondsen (34%) geen vrouw in de rvb of rvc. Dat blijkt uit de Nederlandse Female Board Index 2014. (Peildatum: 31 augustus 2014)Unilever heeft de meeste vrouwen in de gecombineerde raad van bestuur en raad van commissarissen; vijf van dertien zijn vrouw (39%). Hierbij zit echter geen vrouwelijke bestuurder. PostNL en TomTom voldoen bijna; zij hebben een rvb waarvan meer dan 30% vrouw is, maar de 2 bedrijven blijven met 29% vrouwelijke commissarissen net onder het streefgetal van 30%.Van alle in het afgelopen jaar nieuw benoemde commissarissen bij de 87 Nederlandse beursondernemingen is bijna een derde vrouw. Het aandeel vrouwen in raden van commissarissen is gestegen naar 19,5%. In 2013 was dit nog 17,5%.

Alhoewel de stijgende trend dus doorzet, is de stijging van het aandeel vrouwelijke commissarissen wel iets afgezwakt ten opzichte van vorig jaar; in 2013 nam het aandeel namelijk fors toe van 13,5% naar 17,5%. Het aandeel vrouwelijke bestuurders laat dit jaar een lichte stijging zien, van 4,7% in 2013 naar 6,0% in 2014. Er kwamen drie vrouwelijke bestuurders bij (AkzoNobel, DSM en Value8). Van het totale aantal van 13 vrouwelijk bestuurders komt de meerderheid (7) uit het buitenland. Opvallend is dat 7 van de 13 vrouwelijke bestuurders CFO is, 2 bestuurders zijn CEO.

De Nederlandse Female Board Index van prof. dr. Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society, laat sinds 2007 het verloop zien in het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen van Nederlandse beursondernemingen.

—————————————————–5-5-2018

Gelijke Beloning Man-Vrouw in IJsland

Nieuwsuur gemist? Bekijk hier alle uitzendingen terug. Nieuwsuur …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op hartverscheurend onaanvaardbaar/ september 2015 toch een quotum?/ 5-5-2018 Primeur Ijsland

 1. Annet zegt:

  dit is nog te bevatten
  mooie eindzin……

 2. coby zegt:

  Een onderwerp waar je altijd gedreven en terecht over schrijft, Laila. Aanbevolen!
  Hartelijke groet, Coby

 3. Mephisto zegt:

  aanbevolen en niets aan toe te voegen 🙂

 4. laila zegt:

  @Annet.
  Dank voor je reactie. Zo schrijven dat het te bevatten is, is natuurlijk van groot belang:-)
  @coby.
  Yep; ook jij bedankt.
  @Mephisto.
  Je zou er nog de vraagstelling aan toe kunnen voegen in hoeverre de Gaza-ellende veroorzaakt wordt door mannelijke expansiedrift.Daar is toch geen vrouw bij betrokken? Niet dan?:-)

 5. laila zegt:

  Ook de VK kopt met: Ondergang van zorginstelling aan megalomanie en de smet op het blazoen van Elco Brinkman. Bestuurders ontvingen meer dan de Balkenende-norm toestaat.
  Godver; wat een schandaal: en dan die loontjes van de mensen die het Echte werk doen!

 6. laila zegt:

  En de NRC, die ik ergens las had het over de expansiedrift.
  Jaja.
  Een groot schandaal; en in welke sectoren is die drift niet opgetreden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s