lulletje rozewater

foto

Een miezerig mannetje vond ik het; de columnist die op Geen Stijl dreigde het huis van
Femke Halsema in brand te steken. Driek Oplopers noemt hij zich en tot mijn verbazing blijk ik hem te "kennen".
Op een schrijfsite waar ik, voor een groot deel, met veel plezier mijn bijdrages plaatste, dook hij opeens op.
Vaak had hij het over de spoorwegen en vervoerstoestanden, werkte zich als een hysterische idioot in de emotie en had er lol aan jan en alleman te kijk te zetten.
In het begin werd er nog wel eens gereageerd maar men gaf het al snel op.
Overdrijving is een stijlmiddel waar ik wel van hou, maar het vereist kundigheid. Opvallend vond ik ook dat hij er plezier in had om met regelmaat vrouwen af te zeiken. Het woord hoer werd te pas en te onpas gebruikt. Wat een zielepiet.

Bert Wagendorp had het er van de week nog over. Dat hij in NOVA precies die indruk maakte die hij verwachtte. "Een echte lulletje rozewater."

Er zijn legio mensen die een virtuele waanwereld creeeren en ik vraag me regelmatig af waarom dat gebeurt. Verveling, compensatie ( van miezerigheid ook) ? Ik zou daar wel eens een onderzoek over willen lezen.

De socioloog Willem Schinkel die zondag in Zomergasten verschijnt is in 2005 cum laude gepromoveerd op Aspects of Violence. "Geweld is vaak een doel op zich, ook gewoon lekker", was een van zijn conclusies. Aldus de VPRO-gids.
Een jonge socioloog overigens ( Kampen, 1976), die ook zegt:
"Ik wil ontwrichtend denken. Inhakken in de muur van de sociale werkelijkheid, daar doorheen meppen,om een doorkijkje te geven voorbij die muur."

Prikkelend. Niet het type "lulletje rozewater". Ik ben benieuwd hoe het gesprek verloopt en of het vol te houden is.  Bas Heijne vind ik als gesprekspartner teleurstellen.

Of was het een komkommertijditem?

met dank aan Peter van Straaten

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

18 reacties op lulletje rozewater

 1. Jos Goedmakers zegt:

  Nee, die dropl*l van ROVER deed het niet onder het mom van ‘komkommertijd’. Overigens plaatste hij z’n bijdrage op FOK, nog net niet zo infantiel als GeenStijl.

 2. laila zegt:

  @Jos.
  Tja; ik ben niet zo thuis op die sites.
  In de tekst heb ik nog iets toegevoegd.
  Ik vroeg me af of het een k-tijd item van NOVA was.Er worden toch continu mensen via internet bedreigd?

 3. THomas zegt:

  De column van Driek Oplopers was m.i zeer smakeloos en in een tijd waarin bedrieging van politici niet goed ligt, niet verstandig. Niettemin voldeed zijn column aan de eisen die aan een column gesteld mogen worden: het was een reactie op een actuele maatschappelijke kwestie, de verklaarde integriteit van buitenparlementaire activisten, en overdrijving en in het absurde trekken, zijn daarbij gangbare en legitieme middelen. In het openbaar, in de media, als het ware met een collectief, iemand persoonlijk afzeiken is daarbij vergeleken heel wat laffer en laakbaarder, en ik wou mij daarvan bij dezen dan ook distantiëren.

 4. gala zegt:

  aandacht, Driek Oplopers…. heeft alls over om aandacht te krijgen, dat is niet zijn middel maar zijn doel en daarom ging-ie over de schreef

 5. laila zegt:

  @Thomas. Het ging mij om de miezerigheid.
  @gala. Ik ken hem niet persoonljk. Vind je de tekening niet prachtig?:-)

 6. pacopainter zegt:

  Maar aan de andere kant; hij is zijn baan kwijt en zijn column bij de PvdA.Hoe je er ook over denkt;de vrijheid van meningsuiting werd hiermee voorgoed ten grave gedragen.

 7. laila zegt:

  @Paco. Terecht dat hij zijn baan kwijt is vind ik. En betekent Vrijheid van Meningsuiting dat iedere idioot maar mag ventileren?
  Hart en Ziel heeft vandaag een heel artikel over de anonieme inernetgebruiker. Over Driek Oplopers ook.Over de trollen en de flamers. Als laatse de tip:
  "Blijf uit de buurt van idioten; ze trekken je naar beneden naar hun niveau en verslaan je daar met ervaring."

 8. laila zegt:

  nb Hoeveel "trollen"zou de VK ingehuurd hebben om hier de boel een beetje aan te jagen?Reactie is geredigeerd

 9. Henk van Leuken zegt:

  Van een virtuele waanwereld is telkens sprake als we kwetsen, bedreigen of schelden met vrijheid van meninguiting verwarren. En ik zou daar ook graag een onderzoek naar willen zien. Bij De Natuurlijke Roes hebben wij een empirisch instrument ontwikkeld om het koren van het kaf te kunnen scheiden. Promillagebewustzijn. Journalisten zijn namelijk de meest alcohol gebruikende groep in onze samenleving. Maar alcohol maakt remmingen los en geeft agressie. Promillage bewustzijn en promillage gedrag overheerst de journalistiek. Het is de enige groep die, qua mening, uit het alcohol vaatje mag tappen ook tijdens hun werk, dit in tegenstelling tot een buschauffeur of een piloot. En dat is te merken. Want er worden in de journalistiek meer crashes veroorzaakt dan door die andere beroepsgroepen.

 10. laila zegt:

  @henk. Daar zit in, maar wat vind je van de ziekende "trollen" hier?

 11. sprakeloos zegt:

  Niet het meest achtenswaardige commentaar op de geplaagde columnist is mijn mening en het oppakken van de zaak lijkt me echt komkommerretoriek en ten koste van wat?
  Zijn columns zijn soms flauw, slaan soms nergens op en op andere momenten leuk aan elkaar geregen. Je kunt het waarderen of niet, de overdrijving is zijn stijlmiddel en satirisch is ook de bewuste column over Femke Halsema bedoeld. Daar is niet zoveel intelligentie voor nodig. Het meegaan in de flow van de hevig selictief verontwaardigde media vind ik wel een goedkoop bruggetje naar je eigen onderwerp.
  Voor de aardigheid een link naar zijn http://driekoplopers.web-log.nl/ over zijn versie en weerwoord.

 12. laila zegt:

  @ sprakeloos.
  Goedkoop bruggetje. Vond ik niet .De wereld is vergeven van de miezerigheid.Bovendien kracht ik het item af door de vraag aan het slot.En hanteer ook ik lichteljk de overdrijving.
  Ik heb genoten van de zomergast .Samen met zoon die sociologie studeert.
  Heb jij hem gezien?

 13. sprakeloos zegt:

  zo zie je maar dat de overdrijving niet altijd goed valt.
  Nee, ik heb zomergasten niet gezien.

 14. laila zegt:

  @sprakeloos. Begrijpen en begrepen worden is essentieel, maar valt niet altijd mee.

 15. Daan zegt:

  Willem Schinkel in gesprek met Bas Heijne was mooie televisie. Heeft me enorm aan het denken gezet. En ik las net: ‘Bij het zeggen wat je denkt,is het belangrijk om het denken niet te vergeten. Jocea van Amelsfort’. Dus ik denk er nog even over na…

 16. laila zegt:

  @Daan.
  "Ben je een adept van Foucault?"
  "Nee", zei Schinkel,"ik ben een adept van mezelf, anders had ik niet hoeven leven."Een prachtige uitspraak vond ik dat, evenals zijn opvattingen over integratie.
  Je kreeg door zijn persoonljke ontboezemingen een fraai inkijkje in de wijze waarop zijn afstandelijke denken gestalte heeft gekregen maar hij liet zich niet verleiden tot emotionele ontboezemingen. Daar kwam hij niet voor.
  Fraai vond ik ook de vergelijking van hardlopen met de toekomst voor je uitschuiven.

 17. Daan zegt:

  Ik was erg ontroerd door het fragment van de jongen die ook nu hij bodybuilder is, bang blijft voor zijn oude belager. Ik zag Schinkel ook wegtrekken in het gesprekje daarna. Zijn afstandelijkheid, het met een afstand willen kijken naar fenomenen, komt ook daaruit voort denk ik.
  Ik vond het ook prachtig, en ben zo blij dat hij de woorden integratie en allochtoon zo vurig onder schot heeft genomen!

 18. laila zegt:

  @Daan.
  Helemaal mee eens.
  "Ik ben linkser dan links"zei hij en hij verwoordde helder hoe de visie van links en rechts op integratiebeleid stoelen op dezelfde "foute" veronderstellingen.
  Bedankt voor je reactie.
  Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s