Glen Mills en gewelddadige jongeren

foto"Kun je donderdag?", vroeg Rico dinsdag.
"Ja, maar de bussen staken."
"Dan ga je toch op de fiets. Dat doe ik ook."
"Ja; ok."

Rico is een opmerkelijke student van me, ook één van de natuurtalenten die het erg goed doen in het volwassenenonderwijs ( en zijn schoolprestaties zijn wel eens slechter geweest)
Hij heeft een vaste baan in de Glen Millsschool en ik moest vanmorgen kijken of zijn praktijk ( in relatie tot de eisen van school) met een voldoende beoordeeld kan worden.

We waren er snel over uit dat Rico het prima gedaan heeft en heel goed in staat is om zijn handelen in een theoretisch  kader te plaatsen en bovenal veel aan zelfreflectie doet. Rico is erg enthousiast over Glen Mills en dat komt voor een deel ook omdat hij er zelf client ( ze noemen dat student) was.
Hij heeft vroeger op  wel 15 scholen gezeten en is op zijn veertiende uit huis geplaatst.
"Zie jij ook een verband met je dyslexie", vraag ik hem.
"Ja; er zijn natuurlijk meerdere oorzaken, maar door die dyslexie ging ik met alle leerkrachten de strijd aan, om te bewijzen dat ik iets kon."
Dat zal wel , denk ik, want veel "domme"leerkrachten behandelen kinderen met dyslexie volkomen verkeerd. Er is veel onwetendheid. Een zoon van een collega van me liep zelfs met zelfmoordplannen rond, vanwege de krenkingen  mbt zijn dyslexie( is nu afgestudeerd aan de Designacademie in Eindhoven)

In ieder geval is Rico erg intelligent, gretig en enthousiast. Hij kan bij de clienten een potje breken.
Ik zie hem nog wel eens universitair afstuderen. Hij is pas 26 jaar oud.

Ik was blij te horen dat er het afgelopen jaar veel verbeterd is op de Glen Millsschool. Veranderingern bij management, meer scholing bij personeel en er komt een PVP ( patienten vertrouwenspersoon.)

De methodiek van Glen Mills is origineel, maakt gebruik van groepsdynamische processen waar jongeren op die leeftijd veel aan hebben ( de peergroup)
Er wordt veel structuur geboden, er kunnen veel cerftificaten en diploma’s gehaald worden en er wordt zeer veel gesport.

Als je daar rondloopt en rondkijkt is de sfeer voelbaar goed.

Vandaag is er een Symposium Gewelddadige jongeren. Vanuit verschillende invalshoeken wordt het probleem door het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies bekeken. De maatschappelijke context, vanuit het gezin, enzovoort.
zie: http://www.ack.vu.nl

Het percentage recidieve ( terugval)  is uit onderzoek gebleken is groot. Bij Glen Mills maar ook bij Rentray  ( waar ik ook veel kom) bijvoorbeeld. Teleurstellend.
Eigenlijk is er maar één verklaring voor:
Er wordt te weinig aandacht besteed aan zogenaamde nazorg, dwz er wordt te weinig geld in gestoken ( terwijl dat geld op den duur veel oplevert)
Per slot willen ook deze jongeren huisje, boompje, beestje.
Een leuke baan met een normaal inkomen.

Rico heeft dat zeker bereikt. Gedeeltelijk op eigen kracht.  Hij mag trots zijn op zichzelf.
Voor mij heeft het betekenis hem te kunnen begeleiden en ook van hem te leren.

nb de film Cool, van Theo van Gogh  is opgenomen in de Glenn Mills School.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

26 reacties op Glen Mills en gewelddadige jongeren

 1. Gerrie Bleijenberg zegt:

  Ik ben benieuwd hoe Rico dan zo ver heeft kunnen komen. Over hem is vast nog veel meer te vertellen.

 2. coby zegt:

  Morgen, 6 juni, is dat symposium, zag ik net op de website trouwens. Ik zag dat Corine de Ruiter ook een bijdrage levert. Ik ben het vaak met haar eens, merk ik.
  Dat van die terugval is inderdaad teleurstellend maar ook zorgwekkend, vind ik. Men zou er ook, naast maatregelen die er nú nodig zijn om recidive zoveel mogelijk te voorkomen, uit kunnen leren dat het zaak is om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.
  Hartelijke groet, Coby

 3. edu zegt:

  De nazorg is zeker een groot probleem, maar ook de methode van Glenn Mills werkt niet goed. Het is een systeem wat is opgezet binnen de Amerikaanse maatschappij, maar de Nederlandse wijkt erg af. Gelukkig is dat inzicht er stapsgwijs gekomen en past men het systeem nu aan.
  En wat betreft de nazorg: de meeste jongens die bij Glenn ‘klaar’ zijn, zijn te oud voor Bureau Jeugdzorg en dus zijn de deuren van vrijwel alle jeugdzorginstellingen gesloten voor hen. Misschien zit daar wel de bottle neck.

 4. laila zegt:

  @Gerrie: Hij kreeg een leuke vriendin:-)
  @Coby: Ik dacht dat het vandaag 6 juni was.Dat inzicht van preventie is er al. Mede door Van Dantzig.De uitvoering laat wat op zch wachten, heb ik de indruk.
  @edu: Rico was één van de pioniers en is zelfs een half jaar naar Amerika gestuurd, waar de methodiek nog"Amerikaanser"is. Het systeem is inderdaad wat aangepast, maar blijft in principe overeind. Voor de inspectie wordt het nu onderbouwd.Ik denk dat vanuit de jeugdinstellingen, evenals vanuit de gevangenissen de nazorg gestalte moet krijgen.

 5. edu zegt:

  @laila
  Ik ben met je eens dat daar de nazorg gestalte zou moeten krijgen. Maar dan moet er wel financiering voor geregeld worden en dat gebeurt niet.

 6. laila zegt:

  @edu: Ik ben het helemaal met je eens.

 7. Meneer zegt:

  Ik heb de Glenn Mills school om verschillende redenen heel hoog zitten. Ze doen daar heel erg goed werk.prima om er aandacht aan te besteden, Laila.

 8. peter louter zegt:

  Van een vriend bij de reclassering weet ik dat een betere nazorg (tot drie jaar) het rendement met plm. 50% kan verbeteren

 9. Ina Dijstelberge zegt:

  In 2003 kregen wij de eerste jongeren van Glen Mills. Ik werkte toen als teamleider bij Begeleid Wonen. De begeleiding was twee jaar. Wat opviel in het begin was dat de overstap van het strakke regime naar de normale vrijheid te groot is. Veel jongeren gaan volledig uit hun dak. Een jaar later is de begeleiding geïntensiveerd. Wat daar de uitkomst van is heb ik niet meer gevolgd.
  Er moet m.i. goed gekeken worden naar het resocialiseringsproces wat jongeren nodig hebben als ze uit een dergelijk strakke setting komen.

 10. laila zegt:

  @meneer: Wat weet u ervan?In de loop der tijd heb ik veel ins en outs leren kennen; via studenten.
  @peter: Wat een verrassing! Ben je even in Nederland?Hoe gaat het?
  50%; dat is aanzienlijk!
  @Ina: Klopt. Per 1 september wordt een vrouw directeur. Een verhoogde kans op androgyn leiderschap; dwz het paren van invoelend vermogen met daadkracht:-)
  Meer toeleiden naar werk; daar "geloof" ik al jaren in!Ook bij gedetineerden( en veel andere doelgroepen)
  Bedankt voor de reacties.

 11. sprakeloos zegt:

  Nazorg een zeer belangrijk punt, dat helaas heel moeilijk in management en meetbare punten is aan te geven en daarom misschien niet als economisch gezien wordt. Maar wel heel belangrijk, niet alleen bij de Glenn Mills. Naast nazorg betwijfel ik ook wel eens cijfers van resultaten bij de verschillende instellingen. Die worden prachtig opgepoetst en hebben vaak weinig te maken met de realiteit. Ik heb het dan niet specifiek over de Glenn Mills, maar ook over TBS, reclassering of welke justitiële begeleiding dan ook. Oppoetsen van cijfers is de corebusiness van veel managers en ze kunnen het goed.

 12. edu zegt:

  @laila / Peter / Ina
  Zelfs een jaar nazorg geeft al wonderbaarlijke resultaten. Echter, de overgang van een strikt gesloten setting naar een open setting moet anders. En daar zal Glenn ook stappen in moeten zetten. Sommige JJI doen dat nu reeds en de successen zijn al waar te nemen.

 13. Ina Dijstelberge zegt:

  @ Edu: Dat is precies wat ik aangaf. Intensieve nazorg in het begin en dit afbouwen. Daar ook flexibel in zijn. De ene kan met een jaar zich zelfstandig redden, ander hebben misschien wel drie jaar nodig.

 14. edu zegt:

  @Ina
  Dat de een meer tijd nodig heeft dan een ander ben ik met je eens. Maar als iemand nog drie jaar nodig heeft schort er ergens iets aan. En dan zijn andere maatregelen logischer.

 15. laila zegt:

  nb Bij Morgaine heb ik net weer niet kunnen reageren. Ik wilde haar laten weten dat ik haar boek besteld heb.

 16. Ina Dijstelberge zegt:

  @ Edu : Het ligt aan de leeftijd en de bijkomende problematieken. Als er sprake is van schulden, dan kan financieel beheer blijven doorlopen.
  Bovendiebn is het inkomen van jongeren erg laag en is zelfstandig wonen eigenlijk met iets te duur.
  In 2004 betekende dat jongeren met een minimum inkomen 35-50 euro per week hadden als leefgeld.
  Dat is erg weinig en criminaliteit is dan weer erg aanlokkelijk.
  Let wel. Ik spreek over mijn ervaring in Amsterdam. van vier jaar terug.
  @ Laila : Ik heb je opmerking onder de bijdrage van Morgaine geplakt.

 17. laila zegt:

  Ok Ina. Die spreeuwenfoto vind ik zo mooi:-)
  Qua arbeid en dagbesteding vind ik Jaap van Weeghel en Jacques Zeelen interessant.

 18. Ina Dijstelberge zegt:

  Laila: Volgens mij moet je gewoon bij haar kunnen reageren.
  Jaap van Weeghel heb ik wel dingen van gelezen.
  Vaak wordt de psycho-sociale problematiek van jongeren onderschat en/of psychiatrische stoornissen onvoldoende onderkent.

 19. edu zegt:

  @Ina
  Ik herken de door jouw geschetste problemen. Financieel beheer laten doorlopen is vaak erg verstandig. Mits het zo gedaan wordt dat de jongere steeds meer zelf verantwoordelijk wordt. En daar schort het nog weleens aan, waardoor ze binnen de kortste keren weer dik in de schulden zitten.

 20. Draver zegt:

  Prima werk Laila, leuk om deze ervaring van Rico te lezen,groet

 21. laila zegt:

  @Draver: Het is zo boeiend, al deze mensen met rugzakken.
  Van de week had ik een intake met een vrouw die "gezeten" heeft; drugssmokkel en binnenkort komt een universitair geschoolde chemicus zich melden omdat hij, als client van een evangelische boerderij gegrepen is door dit werk. Hij wil het ook gaan doen:-)))

 22. hetty zegt:

  h@! Laila,
  Goed stuk heb je geschreven. Mooi, dat je Rico mag begeleiden. En dat hij zo goed gaat.
  Jij mag ook trots op jezelf zijn!
  Prettig weekeinde en Salut!

 23. laila zegt:

  @hetty: Ik ben heel trots:-)
  groetekes.

 24. Karin zegt:

  Hoi Laila,
  Ik kan niet langs Glen Mills rijden zonder te denken aan de tijd dat mijn vader er werkte en het de Willem de Zwijgerkazerne was.

 25. laila zegt:

  @Karin. Was hij militair?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s