de kracht van aanraken/ 30-3-2016 senso ergo sum

fotoOnthaasten willen we allemaal en velen voelen zich te sterk geprikkeld en rusteloos ( zie Stripman) , maar hoe kom je daar af?

Hoewel ik het in mijn vorige blog had over denken en gedachten op het spoor komen, kan het teveel “in je hoofd zijn”ook funest zijn. Bewegen is dan een remedie maar ook massage.

Brenda Pelser heeft massage op een aantal basisscholen geintroduceerd en dan gaat het om kinderen die leren elkaar te masseren.

In Zweden gebeurt dit al veel meer op kinderdagverblijven en scholen en onderzoek ( Uvnas-Moberg) heeft aangetoond dat er een hormoon van “onthaasting, genezing en verbondenheid, “, namelijk oxytocine wordt aangemaakt dat het volgende effect heeft:.lagere bloeddruk, minder van het stresshormoon cortisol, minder angstig en een beter leervermogen

Zelfs de meest agressieve jochies worden er rustig van en de meisjes worden minder teruggetrokken.

Angelica Koot heeft overigens de mogelijkheden van aromatherapie bij ouderen, ook via massage verder ontwikkeld.(  met behulp van het  Trimbos-instituut) Ik heb ooit eens een demonstratie van haar meegemaakt en dan gaat het alleen nog maar om handmassage. Zalig.

Pelser is enthousiast. Ze hoopt dat over tien jaar massage op school voor iedereen gewoon is. En niet alleen voor rust en concentratie in de klas. Aanraken is een eerste levensbehoefte net als eten en slapen. Vandaar ook dat oudere alleenstaanden met huisdieren gelukkiger zijn.

“Als we van jongs af aan op deze manier wederzijds respect, een sociale houding en lichaamsbesef kunnen meegeven aan schoolkinderen, dan krijgen we een heel andere maatschappij.”

Als dat zou kunnen.

Zeg nu zelf: zo af en toe word je horendol van alle informatie en de neiging controle te willen houden en dat is natuurlijk onmogelijk.

In ieder geval lijkt mij het wel weer wat vanavond, zo’n massage, zodat alle druk van je schouders kan afglijden.

bron: NRC 1 maart 2008
www.brendapelser.nl

zie ook:Angelica Koot:  aroma-activiteiten met ouderen.

—————————————————————————————-

30-3-2016

Dit bericht is al wat ouder en ik weet niet of alle info nog klopt, maar sluit aan bij mijn nieuwe bericht van vandaag: senso ergo sum, dat om mij volstrekt onduidelijke redenen niet op de voorpagina verschijnt, zoals de laatste pakweg 10 berichten dat niet deden.

Als ik er over mail krijg ik geen antwoord.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

17 reacties op de kracht van aanraken/ 30-3-2016 senso ergo sum

 1. Linde zegt:

  Lijkt me wel wat. Ook ouders overtuigen dat aanraken en knuffelen zo belangrijk is. GRoet LindeReactie is geredigeerd

 2. laila zegt:

  En zo werken we aan de wereldvrede Linde.
  Dankzij massage nooit meer oorlog, maar goed:
  ik ga eerst mijn fietspedalen eens aanraken:-)
  Dank u voor de reactie.

 3. Aad Verbaast zegt:

  We hebben het allemaal te druk met druk zijn..
  Laten we eens de lof der luiheid omarmen!

 4. kees smit zegt:

  Het lijkt me zoiets als het geloof, je moet erin geloven. De ene fysiotherapeut gelooft erin, de ander moet er niets van hebben.

 5. laila zegt:

  @Aad: ja, maar veel mensen kunnen niet eens lui zijn.
  @Kees: Dat is niet het geval daarom heb ik geprobeerd wat wetenschappelijke aanvullingen te doen. Hormonale veranderingen, minder agressie levert massage openz.
  En de aromatherapie/ massage wordt met succes ( Trimbosinstituut) toegepast bij onrustige dementerende ouderen.
  Beroemd zijn de experimenten met aapjes; de ene groep werd bij de moeder weggehaald en aan een soort ijzeren paal bevestig. Ze gingen allemaal dood.
  De tweede groep aan een warme wollige paal; die bleven in leven.
  Ik ken vrij veel mensen die een verkrampte lichaamsbeleving hebben.Juist de haptonomie kan dan uitkomst bieden.
  En als je kijkt naar de psychiatrie: Ik wil wedden dat er een correlatie is tussen zedendelicten en geringe aanraking( of teveel misbruik) in de opvoeding!
  Bovendien denk ik dat de ideeen van Pelser, zoals in Zweden toegepast een natuurlijk omgaan met intimiteit/seksualiteit bevorderen; ipv die platte seks die lijkt toe te nemen.Reactie is geredigeerd

 6. de Stripman zegt:

  Het kind op de foto ziet er wel heel rustig uit, ook wel een beetje ongelukkig, maar ach… je kunt niet alles hebben. Je idee om te masseren voor de wereldvrede vind ik geweldig, Laïla, in plaats van soldaten sturen we masseurs en masseuses naar het front ! Dat niemand daar ooit eerder aan gedacht heeft…;o)

 7. laila zegt:

  tripma,
  Doe me een plezier en ees het linkje en reageer dan nog eens. Ik ben hier vrij serieus in. Bagatelliseren kun je alles tot in den treure.
  (Het is bovendien één van mijn specialismes: Seksualiteit en hulpverlening)

 8. de Stripman zegt:

  @ Laïla: Mijn excuses ! Ik kom vaak lollig over, maar ik bedoel het best serieus, hoor. Masseren is oneindig veel beter dan vechten…;o)

 9. laila zegt:

  @Stripman. Dat heb je goed gezien; ik kan vrij pissig worden als ik iets wil verdedigen waar ik heil in zie.( Dat van de wereldvrede is natuurlijk scherts)
  Ik ben benieuwd wat Beus hier van weet ( en van haptonomie)en wat zijn visie is.

 10. kees smit zegt:

  Laila, dat experiment met die aapjes ken ik, maar wat dat nou met masseren te maken heeft? En is het bewezen dat oude mensen zoveel baat hebben bij huisdieren? Intuïtief zeg ik ja, maar ik heb ook wel van twijfels gehoord.

 11. laila zegt:

  @Kees, inloggen gaat even niet.
  Over veel onderwerpen heb ik twijfels, maar in dit geval niet.
  Overigens was ik gisteren in de Glenn Mills School waar de film Cool van Theo Van Gogh is opgenomen. Daar ben ik nu mee bezig, maar eerst:
  aan het werk.

 12. demio zegt:

  Het is waar, denk ik. Maar het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Mensen die bv. boos zijn willen vaak niets van aanraken weten. Ook hiervoor geldt dat je er open voor moet staan.

 13. Ramirezi zegt:

  Toevallig zag ik gisteren een stukje over muziektherapie voor autisten. Het komt er toch ook een beetje op neer dat je op een andere manier communiceert met elkaar dan gebruikelijk is. Via muziek of aanraking in plaats van het geijkte gesprek. Lijkt me goed…Reactie is geredigeerd

 14. laila zegt:

  @Rami: Van al dat geouwehoer wordt menigeen niet veel wijzer.
  Muziek , creativiteit, let’s dance de tango.
  A propos: de violist Jaap van Zweden kwam er via de oppas achter dat zijn autistische zoon veel aan muziektherapie heeft.

 15. laila zegt:

  @Demio: Ik zie nu pas jouw reactie. Velen kunnen aanraken niet verdragen, bv vanwege geen vertrouwen in mensen.
  Daarom lijkt mij het vertrouwd raken ermee via de basisschool erg wezenlijk, als aanvulling uiteraard op de thuissituatie, die al dan niet goed is.
  Dat het leerprestaties bevordert vind ik ook een pré.Zo kunnen we de taal-en rekenachterstand meteen wegwerken 🙂
  Bedankt voor je reactie.

 16. koen zegt:

  met interesse gelezen, het lijkt me zeker een meerwaarde geven, niet persé op school, maar bv gewoon thuis, het geeft veiligheid en warmte! essentiele elementen van het ‘er mogen zijn’ !
  groet van Koen

 17. Charles Boissevain zegt:

  Wie massage heeft gegeven en ondergaan (zoals ik) weet hoe weldadig het kan zijn.
  En vraag ook maar aan sporters, heerlijk. Algemene ingang zal best nog wel een tijdje duren, maar dat is bij meer dingen. Bijv. Sauna’s: 40 jaar geleden een vreemde Finse en Zweedse gewoonte, nu iets doodnormaals voor miljoenen Nederlanders. Zelfde geldt voor joggen of fitnesscentra. Iedereen vindt het
  gewoon om in een of ander Oosters land te worden gemasseerd, ook door niet speciaal opgeleide masseurs maar door baboes enz. Er komt een moment dat we ook in Nederland massage
  gewoon gaan vinden. Is beter dan al die opwinding over de bacterieel/viraal hoogst onhygiënische gewoonte om handen te geven aan vreemden! Ach, laat gevoelsarme mensen er maar grapjes over maken, dat dient zijn tijd wel uit. Charles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s