beestenaccoord/ september 2015 Prijs Frank Westerman/ 22-11-2017 Levenslang !

foto“Aan het einde van de kledingstukken zag ik een Servisch voertuig staan. Toen ik goed keek zag ik allemaal lijken liggen. Ik schat een honderdtal. Ook romdom en ik realiseerde me dat er een massaslachting had plaats gevonden, die wij als blauwhelmen niet konden tegenhouden.”

Bovenstaand citeerde ik op 8-6-2007 uit een verslag van een student van me. Een ex-Dutchbatter, die steeds meer kampte met nachtmerries, stress en besefte dat hij leed aan een post traumatische stressstoornis. In de professionele hulpverleners had hij geen vertrouwen; wisten zij veel? ( tegenwoordig gaan ze mee; dat scheelt) Hij ging met zijn schoonvader terug naar Srebreniza en schreef er een verslag over ( mede in het kader van extra studiepunten)

Het is een indringend verslag. Hij staat nog op de foto met Karremans. Hetzelfde snorretje, want in die tijd, hij was begin twintig was dat iemand waar hij tegen opzag. Op mijn vraag na het lezen van het verslag  of dat nog zo was wilde hij geen antwoord geven. Aan zijn houding kon ik echter alles aflezen.

En nu vanmorgen in de VK op de voorpagina informatie over een boek van Florence Hartmann; een boek dat vandaag verschijnt. Vrede en Straf heet het.
Ze was van 2000 tot 2006 woordvoerder van Carla Ponti en Balkanadviseur.

De westerse mogendheden zouden bovenstaande heren, Karadzic en Mladic niet in Den Haag willen laten getuigen uit angst voor wat zij zouden kunnen onthullen over de massamoorden in Srebrenica. Daar moesten Nederlandse VN-soldaten van Dutchbat toezien hoe duizenden moslimmannen door de troepen van Mladic werden vermoord. Als door hun getuigenis zou blijken dat die massamoord onder verantwoordelijkheid van Milosovis is gepleegd, zou dat betekenen dat de westerse mogendheden ervan op de hoogte konden zijn.

Florence Hartmann noemt in haar boek concrete gevallen van obstructie, waarbij telkens gezorgd werd dat de beide heren konden verdwijnen.
In 1997 bijvoorbeeld werd hij door een Russisch militair vliegtuig naar Wit-Rusland gebracht om te schuilen, maar ook de CIAgebood het schaduwen van Karadzic te staken in 2005.

Altijd hoor je over vermeende achtergronden van dit soort massamoorden; je weet dat er van alles achter de schermen gebeurt, maar als de informatie zo concreet binnendruppelt is het een schok. De doofpotcultuur waarbij “megalomane machtswellustelingen” allerlei moorden op hun geweten hebben, zoals in de loop van de geschiedenis zo vaak is gebeurd, wordt helder uit de doeken gedaan.

Getuigen die verwacht worden bij het Joegoeslavie-tribunaal worden trouwens nog steeds met de dood bedreigd.

Er zou een herenovereenkomst zijn tussen de VS, Rusland en Groot Brittanannie, die de immuniteit van beide heren regelt, maar is het uit het oogpunt van ethiek niet beter om van een beestenaccoord te spreken?

Anderzijds lijkt mij dit boek het resultaat van moed , want niet zonder gevaar en dat is dan weer hoopgevend.

———————————————————————————————————————

f700010f6d

——————————————————————————————————-

24-3-2016

40 jaar geeist tegen Karadzic


22-11-2017

Afbeeldingsresultaat voor 80.000 doden srebrenica

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op beestenaccoord/ september 2015 Prijs Frank Westerman/ 22-11-2017 Levenslang !

 1. asdale zegt:

  Nee laila, geen beestenaccoord. Beesten gaan beter met elkaar om dan dit soort. Die doden alleen maar om te eten of in een één tegen één gevecht om het recht van de sterkste. Dát is eerlijk.

 2. jeg synes zegt:

  met @asdale eens…de mens is veel erger dan een beest..maar zo is de mens nu eenmaal en zeker als er "macht" in het spel is…

 3. Coby zegt:

  Tja… ik weet ook niet of beesten in staat zijn tot zulke smerige "spelletjes", maar ik begijp de lading wel in de naam beestenaccoord.
  Waar ik ook altijd onpasselijk van word, is de wetenschap dat die Karadzic een psychiater is (geweest). Hoe ziek moet je/hij dan zelf niet zijn?????
  Hartelijke groet, CobyReactie is geredigeerd

 4. laila zegt:

  @asdale en jeg. Daar valt wat voor te zeggen.
  De term "beestachtig"wordt dan eigenlijk ten onrechte negatief gebruikt.
  @ Coby. Het is raadselachtig dat een psychiater tot zulke misdaden in staat is. Ik heb wel eens een documentaire over hem gezien. Het zegt waarschijnlijk iets over de duistere, aangeleerde haat in die hele Balkanwereld.
  Maar goed: Die twee mannen zijn natuurlijk slechts pionnen!

 5. Laila zegt:

  7 jaar later:
  Levenslang geeist tegen Karadzic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s