nachtmerries

fotoDe term nachtmerrie is vermoedelijk afkomstig van het oud-germaanse woord’nachtmare’.  
Mare betekent heks. Een nachtmare was een klein demonisch nachtheksje dat binnensloop en bovenop de slapende dromer ging zitten om hem angstaanjagende woorden in te fluisteren. De enige manier om haar weg te houden was om pantoffels met de punten naar het bed toe te zetten, zodat het heksje daar in zou stappen en niet op de persoon zelf ging zitten.

Een luchtige verklaring voor een angstaanjagend verschijnsel waar veel mensen aan lijden. Twee tot drie procent van de Nederlanders en dat is ongeveer een half miljoen mensen heeft meerdere nachtmerries per week. Geschat wordt dat evenveel mensen er ook last van hebben; angst om te gaan slapen, vermoeidheid en concentratieproblemen overdag. Men vermoedt zelfs dat twintig procent van alle verkeersongelukken te wijten valt aan vermoeidheid. Geen onschuldig ongemak dus.

Zelf heb ik een partner die regelmatig bijna gillend  wakker wordt. Een angstaanjagend geluid waarbij ik onmiddellijk wakker word en een por in zijn ribben geef om hem wakker te maken. Vaak is er de volgende dag dan nog een sfeer die om hem heen blijft hangen. Afwezig en somber.

Nachtmerries kun je volgens de experts indelen in twee soorten.
De eerste groep zijn de enge dromen, die ontstaan na een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeluk. Ongeveer driekwart van de mensen met een traumatische ervaring heeft last van dit soort dromen.
Het tweede type ontwikkelt zich in de loop van het leven en gaat meestal over een specifiek thema. De nachtmerrie die het meest voorkomt , is "de achtervolging", gevolgd door "dromen waarin men een dierbare verliest."

Mensen die veel last hebben van nachtmerries denken vaak dat ze daar maar mee moeten leren leven. Net als hun huisartsen, die vaak niet verder komen dan het voorschrijven van slaappillen. En dat is jammer, vind psycholoog Jaap Lancee ( verbonden aan de Universiteit van Utrecht) die sinds enkele maanden onderzoek doet naar de behandeling van ernstige nachtmerries.
Mensen kunnen zich aanmelden voor een door hem ontwikkelde zelfhulpmethode.

Op www.nachtmerries.org, zijn website kunnen geinteresseerden zich aanmelden als deelnemer van het onderzoek.

De moeite waard, lijkt mij om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Of toch eerst maar een paar stevige pantoffels aanschaffen waarin de mare ( het demonische heksje) kan stappen in plaats van angstaanjagende woorden in te fluisteren?

 bron: Trouw vandaag
 afbeelding: onbekend

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op nachtmerries

 1. Murrin zegt:

  merrie/mare betekent incubus.Reactie is geredigeerd

 2. laila zegt:

  @ Murrin. Wat een eng wezen; zo’n incubus. Daar had ik nog nooit van gehoord; een soort vampier.
  Ik hoop dat ik vannacht geen nachtmerrie krijg;-)

 3. Murrin zegt:

  ‘heks’ is net als mare ook een heel oud woord; het betekende waarschijnlijk zoiets als oude lelijke vrouw. Het hele idee van toverkracht en omgang met de duivel is er later aangeplakt door de christenen. Daarvan stammen dan weer de sprookjes (hans en grietje etc).
  groet – Murrin

 4. laila zegt:

  @Murrin. Over heksen heb ik veel gelezen. Het benoemen van mensen tot heks gaat veelal om angst en macht( smisbruik)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s