isoleercel/ 17 september 2016 waanzinfestival

fotoWat is er subliem aan een psychose? Hoe kan de wereld er dan uitzien?

Filosoof Wouter Kusters schreef samen met Sam Gerrits en beeldend kunstenaar Jannemiek Tukker een boek over ervaringen in de isoleercel; ervaringen die ze alledrie gemeen hebben.
Alleen, heet het boek.

Een paar jaar geleden schreef Wouter Kusters al het boek Pure Waanzin, over zijn psychotische ervaringen, waarvoor hij de Socrates-Wisselbeker kreeg. Een lezenswaardig boek en voor de warmte echt begon door te dringen gisteren zag ik hem nog even in Boeken.

Hun doelstelling is om door middel van dit boek de gevoeligheid voor waanzin bij mensen te doen toenemen.

De naam Ronald Laing viel even; de man die “magische” boeken schreef als Het verdeelde Zelf en het Zelf en de ander.  En ik dacht aan Wie is van Hout van Jan Foudraine, die op een uitzonderlijk knappe  manier de psychotische beleving naar voren brengt. Ik koester dat boek dat ooit door een client in een boekbinderij van een stevig kaft is voorzien.
En dan nu: Alleen.

Het lijkt me de moeite waard. Bovenstaande tekening is van Jannemiek Tukker, die na haar psychose, die begon tijdens een reis door Israel het maken van kunst bijna niet kon hervatten en Cultuurwetenschappen ging studeren. Daar kwam ze in aanraking met outsiders art, die haar weer inspireerde zelf te gaan tekenen.

Een traumatische ervaring is het echter voor velen ook; zo’n verblijf in de isoleercel. Het zou me niet verbazen als zou blijken dat veel clienten die op straat leven, onder andere vanwege die ervaring afgehaakt zijn van de hulpverlening.

In Nederland werden in 2005 ruim 63 00 patienten, zo’n 150 meer dan het jaar daarvoor, in een isoleercel geplaatst. Nederland steekt met deze  cijfers ongunstig af tegen veel andere Europese landen.

Volgens  de Stichting Pandora moet de oorzaak van het veelvuldig gebruik van de isoleercel gezocht worden in een tekort aan gekwalificeerd personeel in de psychiatrische instellingen.

Van mijn studenten die in al dit soort instellingen werken,  hoor ik al tijden over personeelstekorten!


17-9 2016 waanzinfestival

Waanzin Festival 2016 – Filosofie.nl‎

Jules Tielens, de straatpsychiater is er ook.Met zijn gitaar.

“Beter platspelen dan platspuiten.”

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

7 reacties op isoleercel/ 17 september 2016 waanzinfestival

 1. Ien Smits zegt:

  Ik onderschrijf het helemaal.
  Een puntje: ik heb Jan Foudraine ook gelezen, maar hij bleek een leugenaar te zijn. De wonderbaarlijke "genezing" van zijn patiënt heeft hij verzonnen. Hij is gigantisch door de mand gevallen.

 2. Jaap van Nieveld Goudriaen zegt:

  @Laila: heel goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik hoor ook regelmatig klachten over personeelstekort in de psychiatrie, waardoor het aanwezige personeel zich sneller gedwongen voelt patiënten in de isoleer te plaatsen.
  @Ien: toch is Wie is van hout van onschatbare betekenis geweest voor de Nederlandse psychiatrie. Het heeft voor een omslag in het denken gezorgd, zowel bij mensen die in de psychiatrie werken als hulpverleners in het bredere veld daarbuiten.
  Helaas wordt het tijd voor een nieuw Wie is van hout, want de ideeën over de mens achter de patiënt zijn weer aan het vervagen.

 3. peter louter zegt:

  Is behalve het tekort aan geschoold personeel, ook niet de onwil tegen platspuiten, een verklaringsgrond voor het verschil met andere landen?

 4. laila zegt:

  @Ik heb daar nooit iets van gehoord. Bovendien staan er meerdere casussen in. Het was het eerste boek dat zoveel inzicht geeft in een psychotische ervaring en de wijze waarop je zo’n toestand kunt interpreteren.
  @ Jaap. Inderdaad: de mens achter… kan niet goed genoeg in beeld. Vandaar ook dit boek: Alleen. Ervaringen van bloggers vergroten ook het Zicht op de mens achter…
  @ Peter. Volgens de Ned. Ver. voor Psychiatrie heeft dat inderdaad te maken met de BOPZ, die dwanghandelingen ( bv platspuiten) verbiedt.
  Een wetsvoorstel dat de mogelijkheden voor dwanghandelingen vergroot is in de maak. De 1e Kamer moet nog beslissen. Daar staat het standpunt van Pandora tegenover en ik ken , via studenten, de praktijk.

 5. jorrit zegt:

  wie de eenzaamheid schuwt zal het leven nooit kennenReactie is geredigeerd

 6. Ien Smits zegt:

  @ Laila en Jaap: klopt wat jullie zeggen over Foudraine, daarom vond ik het zo jammer dat hij die genezing verzonnen had. Dat had hij helemaal niet nodig. Ik kan het artikel niet meer vinden waar dat in stond.

 7. Nicolaas zegt:

  Ach. Foudraine, die zo mooi kan zingen als hij iets beweert. Werd ooit weggezet als jokkebrok door "een pientere kille man, waar ik veel te naïef voor ben" (Foudraine).
  Eens met Jaap.
  Maar wa’k zeggen wou: Wouter Kusters’ verslag had ik gemist. Bedankt voor de hint. Wil ik lezen, is besteld, ligt voor me klaar als ik weer in Kikkerland ben ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s