Help! Mijn baas is een psychopaat./ 26-10-2015 nieuw onderzoek RUG/ 5-11 Angstcultuur in Zembla/ februari 2016 angstcultuur BBC!/ 1-6-2016 Zembla

Help! Mijn baas is een psychopaat.

Al jaren geef ik supervisie aan volwassen studenten die in de praktijk ( social work) werkzaam zijn en één dag in de week naar school gaan.
Het omgaan met de baas is vaak aan de orde en ik heb casussen gehoord/ besproken waar de honden geen brood van lusten.
Al eens eerder heb ik het gehad over typen managers naar aanleiding van een onderzoek van Intermediair en RUG .
De machomanager komt zeker wel eens aan bod; het doortastende type dat niet kan luisteren, evenals het feminieme , het watje. En wat te denken van het laissez faire-laissez- passertype; veel beloven en niets doen. En slapjanus eerste klas.
Over het vierde type; het androgyne type hebben we het niet zo vaak. Dat is een type dat daadkracht paart aan empathie en die leidinggevenden scoren het hoogst.
Overigens kunnen alle types zowel man als vrouw zijn.

Vanmorgen las ik over de psychopaat als baas en ook die heeft wel eens in een casus de revue gepasseerd. De rotzak.
Eén op de honderd is een psychopaat ( in de psychiatrie wordt overigens gesproken van een anti-sociale persoonlijkheid) volgens Hare en je hoeft dan echt niet meteen aan Hannibal Lecter te denken.
De karaktereigenschappen van een psychopaat zorgen ervoor dat ze meer dan gemiddeld carrière maken in het bedrijfsleven. Hij of zij is vaak charmant en komt over als een goede leider, kortom eigenschappen die passen bij een goede manager.
Psychopaten op de werkvloer gebruiken vrijwel allemaal dezelfde technieken. Allereerst zoeken ze hun prooi uit. Dat kan iemand zijn die ze kunnen gebruiken. Vervolgens wordt de zwakke plek van het slachtoffer gezocht en is die eenmaal gevonden dan begint het manipuleren, dreigen, onder druk zetten, schofferen, enz. Volgens professor Hare zijn psychopaten roofdieren , altijd op zoek naar een prooi.

“Overal waar macht, prestige en geld en vaak seks een rol spelen, vind je ze.” Volgens Hare is het belangrijk om zulke psychopaten zo snel mogelijk op te sporen, voordat ze nieuwe slachtoffers maken.

Ik krijg opeens een beeld voor ogen van zo’n lul, die ik wel eens meegemaakt heb. Er zijn toen inderdaad mensen ziek van hem geworden.

Dat macht corrumpeert wordt door velen bevestigd, maar als het dan ook nog eens om een psychopaat gaat…

Ik ben er voor dat hoge leidinggevenden  ook in de politieke sfeer verplicht supervisie moeten ondergaan van een onafhankelijke persoon.

Meer informatie over psychopaten op de werkvloer op http://www.hare.org

Ook ervaring met slechte managers?

—————————————————————————————————————–

founded in 1614  –  top 100 university

Search formKeywords

Minachting en hoogmoed aan de basis van slecht leiderschap

Onethisch gedrag jegens personeel meer gevoels- dan verstandskwestie

14 oktober 2015

Stacey Sanders
Stacey Sanders

Zelfoverschatting en minachting voor anderen blijken belangrijke oorzaken te zijn van onethisch gedrag door leidinggevenden, zoals liegen tegen hun personeel, uitschelden, bekritiseren in het openbaar en kleineren. Hoewel vaak wordt gedacht dat rationele overwegingen aan de basis liggen van dergelijk onethisch leiderschap, blijken emoties een belangrijkere rol te spelen dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van psychologe Stacey Sanders. Ze promoveert 22 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ongeveer één op de negen werknemers in Nederland heeft een baas die zich schuldig maakt aan onbehoorlijk gedrag tegenover het personeel. De financiële kosten die hieruit voortvloeien, bijvoorbeeld ten gevolge van ziekteverzuim van werknemers, zijn enorm. In de VS gaat het bijvoorbeeld om meer dan 20 miljard dollar per jaar. ‘Ik vind het daarom belangrijk om uit te zoeken welke factoren dat gedrag veroorzaken. Ik ben vooral geïnteresseerd in de emotionele factoren, omdat blijkt dat emoties een veel grotere rol spelen in gedrag van mensen dan voorheen werd aangenomen,’ zegt Sanders. Zij deed experimenten onder studenten en veldonderzoek bij verschillende organisaties om te bepalen welke emoties een rol spelen.

Hoogmoedige trots en minachting

Een zo’n factor is ‘hoogmoedige trots’ (hubristic pride) die, anders dan ‘authentieke trots’ niet gebaseerd is op werkelijke prestaties maar op bluf en arrogantie. Authentiek trotse leiders blijken zich ethischer op te stellen jegens hun medewerkers dan hoogmoedig trotse leiders, met name wanneer hun identiteit als moreel persoon sterk is. ‘Als het zelfbeeld van leiders als moreel persoon geactiveerd is, dan vermindert dat onethisch gedrag‘ zegt Sanders. Ze stelde vast dat minachting voor personeel daar tegenin werkt: ‘Hoe meer leidinggevenden gevoelens van minachting ervaren jegens hun personeel, des te meer zij geneigd zijn om zich onbehoorlijk te gedragen tegenover het personeel.’

———————————————————————————–

6-11-2015

Met stijgende verbazing keek ik gisteren naar Zembla; over de angstcultuur op een afdeling van het UMC, waar het afdelingshoofd een type leiderschap hanteert zoals hierboven omschreven. Een type leiderschap dat ziekteverzuim tot gevolg heeft, angst en stress en gevaarlijk is voor patienten.

De stijgende verbazing werd veroorzaakt door betrokkenen die op allerlei manieren faalden. De hoog geplaatste personeelsfunctionaris, de Vertrouwenspersoon, zelfs het Bestuur?

Het leek mij een zorgvuldige documentaire.

Wat te doen als je zelf in zo’n situatie verkeert?

Zembla bellen.

————————————————

zie NRC. Nu.nl, Trouw, VK enz 25-2-2016

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

7 reacties op Help! Mijn baas is een psychopaat./ 26-10-2015 nieuw onderzoek RUG/ 5-11 Angstcultuur in Zembla/ februari 2016 angstcultuur BBC!/ 1-6-2016 Zembla

 1. Jaap van Nieveld Goudriaen zegt:

  Ja hoor, ik heb zo’n collega gehad in Den Bosch. Zogenaamde "charismatische leider". Zolang iedereen hem geweldig vond en gehoor gaf aan zijn manipulaties, leek er niets aan de hand te zijn. Maar zodra je maar enigszins kritiek op hem had, betekende dat gegarandeerd het einde van je carrière. En zijn tentakels waren niet beperkt tot de regio Den Bosch.

 2. laila zegt:

  Bedankt voor je reactie Jaap,
  Het nadeel in de wereld van zorg-en welzijn is dat de werkers altijd loyaal zijn aan de client en zich dus veel laten welgevallen.
  Daarom verdienen ze ook te weinig.
  Een staking daar ben ik voor.
  Wat heb jij gedaan met die "bastard".
  In een steegje opgewacht?;-)

 3. mary franssen zegt:

  Psychopaten (sociopaten) zijn helemaal geen herkenbare Hannibals maar vaak juist hele likkebaardende, voorbeeldige mensen die geen enkel verdenking op zich laden van hun ware karakter.
  Alleen mensen die zich niet laten manipuleren en krachtig genoeg zijn om ze te weerstaan leren ze (tijdig) kennen. En als ze manipuleren op sexueel terrein dan ontaarden ze vaak in sadisten die zelfs tot moord (op termijn) in staat zijn als ze worden weerstaan.
  Mij is al lang bekend dat psychopaten procentueel toenemen naar gelang je hoger op de maatschappelijke ladder komt. Je kunt pleiten voor persoonlijkheidstesten (als die al treffend genoeg zijn) maar wat blijft er dan over om leiding te geven? Niet iedereen wil leiding geven want dat houdt vaak ook "koppensnellen" in of het keihard offeren van anderen voor "de winst’ enz. Een goed manager moet zich vaak anti-sociaal kunnen gedragen dus. Vooral in tijden van winstmaximalisatie en mondialisering.
  Ik noem psychopaten vaak ratten.Reactie is geredigeerd

 4. Maria Trepp zegt:

  Manfred Kets-de Vries heft zeer veel onderzoek gedaan over het psychopathisch gedrag van managers. Ik zal er nog over bloggen.
  En inderdaad: pas op voor de charismatischen!!Reactie is geredigeerd

 5. RED zegt:

  Helemaal met je eens! lat ze ook maar eens een goed boek lezen!

 6. Nicolaas zegt:

  Ik heb te weinig georganiseerd gewerkt om hem tegen te komen vrees ik… nooit een manager gehad (zucht) nee kan er niet over meepraten.
  Manfred Kets-de Vries schrijft en denkt over leiders en leiderschap en volgers.
  The Office daar moest ik altijd erg om lachen, dat ging over gebrek aan leiderschap dacht ik, bij managers en assistants-to-the-manager en volgers.
  In de spiegel kijken van tijd-tot-tijd lijkt me inderdaad nuttig. Maar of je daar die 1% psychopaten mee bereikt?

 7. J zegt:

  Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s